Volvo ponovno nagrajen za varnost

Sreda, 25 Avgust 2010

Volvova nova tehnologija Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem je bila imenovana za zmagovalca v kategoriji Car Safety  na letni podelitvi nagrad publikacije BusinessCar Techies. Kot prva tehnologija na svetu zazna pešca pred vozilom, opozori, če kdo hodi izven svoje poti in nato samodejno aktivira zaviranje, če se voznik ne odzove dovolj hitro.

Paul Barker, urednik BusinessCar, pravi: »Volvo nadaljuje svojo predanost v razvoju pionirskih varnostnih tehnologij v avtomobiski industriji, in ravno to je ključni razlog za drugo zaporedno BusinessCar Techies zmago. Tehnologija Zaznavanje pešcev povzpne varnost avtomobila na nivo, katerega drugi proizvajalci vozil ne poznajo ter tako pride ob bok z drugimi inovacijami, kot npr City Safety, ki je Volvu podala ugled za varnost.«

Tehnologija Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem je sestavljena iz novo razvite radarske enote, ki je integrirana v avtomobilsko masko, kamere, ki je vgrajena pod vzvratno ogledalo, ter iz centralne kontrolne enote. Naloga radarja je, da zazna predmet pred vozilom in oceni razdaljo do njega, medtem ko kamera določi za kakšen predmet gre. Sistem zazna pešce, ki so večji od 80 cm, vključno z otroki.

V krizni situaciji voznik dobil zvočno opozorilo, kombinirano z utripajočo lučjo. Istočasno so zavore že pripravljene. Če se voznik ne odzove na vsa opozorila in je nesreča neizogibna, se samodejno aktivirajo zavore in ustavijo avtomobil.
Polovica vseh nesreč z udeležbo pešcev se zgodi pod 25 km/h. Omenjena tehnologija lahko prepreči trčenje s pešcem do hitrosti 34 km/h, če se voznik ne odzove v času. Pri višjih hitrostih, je fokus na zmanjšanju hitrosti avtomobila, kolikor je le mogoče ter tako preprečiti hujše posledice. Kar pomeni, da se zmanjšajo možnosti hujših poškodb. Primer: če se hitrost zmanjša iz 50km/h na 25km/h, bo tehnologija Zaznavanja pešcev s popolno samodejnim zaviranjem zmanjašala možnost smrti za 20%, v nekaterih primerih  celo do 85%.

Nova tehnologija Zaznavanja pešcev je na voljo kot del paketa pomoči vozniku (Driver Support Pack) pri novem volvu S60.

 

Korpmedia