Volvo prehaja na štirivaljnike in elektrifikacijo

Torek, 29 November 2011
Volvo je izrazito usmerjen k prizadevanjem za okolju prijazne avtomobile in radikalno zmanjšanje porabe goriva. Glavni vodili na tej poti sta elektrifikacija vozil in izboljšana učinkovitost v primeru klasičnih motorjev z notranjim zgorevanjem. Iz izjav je moč zaznati, da se Volvo, z uvajanjem nove generacije štirivaljnih motorjev VEA, poslavlja od prijetno zvenečih in prostorninsko večjih pet- ter šest-valjnih motorjev.



Trdimo, da smo vodilni pri skrbi za okolje, saj vzpodbujamo elektrifikacijo motorjev, običajni pogon pa smo omejili izključno na štirivaljne motorje,” je povedal Stefan Jacoby, generalni direktor Volvo Car Corporation na tiskovni konferenci Los Angeles Auto Showa 2011.

Po podatkih organizacije European Federation for Transport and Environment (T&E) je Volvo v Evropi v zmanjševanju izpustov CO2 prekosil kar osem največjih evropskih proizvajalcev avtomobilov, saj je izpust zmanjšal kar za 9 %.

Ta odličen rezultat je posledica naše okoljevarstvene usmerjenosti, ki se združuje pod krilatico “DRIVe Towards Zero”. Tretjina vsega denarja namenjenega raziskovanju gre za raziskave zmanjševanja izpusta CO2. Na trg prihajajo naši novi motorji z neverjetno majhno porabo goriva in prepričani smo, da bomo tudi tokrat premagali konkurenco,” pravi Stefan Jacoby. “Vse naše okolju prijazne tehnologije imajo enak pristop. Našemu kupcu nudijo avtomobil prijazen okolju, ki je obenem luksuzen in varen avtomobil, ki ga je užitek voziti.”

Štirivaljniki z zmogljivostjo šestvaljnikov

Paleta novih motorjev VEA (Volvo Environmental Architecture), je sestavljena izključno iz štirivaljnih motorjev, ki bodo v nekaterih konfiguracijah kombinirani z elektrifikacijo ali ostalimi tehnologijami, kot je na primer pogon s pomočjo kinetičnega vztrajnika.

Čas je, da avtomobilska industrija preneha s štetjem valjev. Osredotočanje na štirivaljne motorje je odličen način, kako zagotoviti čim manjšo porabo goriva z enako zmogljivostjo motorja. Našim kupcem bomo ponudili štirivaljni motor višje zmogljivosti, kot jo ima sedaj šestvaljni. Njihova poraba pa bo manjša, kot jo imajo sedaj štirivaljni motorji,” je povedal Stefan Jacoby.

Pametna električna iniciativa

VEA je sestavljena iz palete bencinskih motorjev z direktnim vbrizgom in klasičnih dizelskih, z do 35 % manjšo porabo goriva. Posamezni motorji bodo pridobili na moči tudi s pomočjo hibridnega pogona ali ostalih naprednih tehnologij.

Del Volvove napredne, okolju prijazne usmeritve je tudi volvo V60 plug-in hybrid, ki bo na voljo evropskim kupcem jeseni 2012. Gre za prvi dizelski plug-in hibrid na svetu, ki bo vozniku omogočal doseg 50 km na zgolj električni pogon in porabo 1,9 l/100 km pri kombinirani vožnji.

Letos je na trg že prišla omejena količina modela Volvo C30 Electric. Doseg avtomobila na električni pogon pa je do 150 km.