Volvo priporoča ekološki življenjski slog "one tonne life"

Nedelja, 23 Januar 2011
Namen projekta »One Tonne Life«, ki ga skupaj razvijajo A-hus, Vattenfall ter Volvo, je prikazati, kaj v praksi pomeni za družino klimatsko-pametni življenjski slog. Tehnologije ter rešitve, ki jih za življenje »One Tonne Life« uporablja družina Lindell, so že na voljo ali pa bodo v bližnji prihodnosti.



Predsednik A-husa Peter Mossbrant razloži: »Naš cilj je narediti nizko-energetske lesene hiše, ki bi bile na voljo širokemu trgu. Več ljudi bi moralo imeti možnost živeti klimatsko-pametno, brez kompromisov pri udobju, funkcionalnosti ali dizajnu. Nudimo vse pod eno dobro izolirano streho. Začetek prodaje takih hiš bo že konec januarja tega leta.« Načrti za hišo so ideja arhitekta Gerta Wingårdha. Belo hišo je naredil bolj energetsko učinkovito, z bolj zanimivim izgledom – izbočenimi okvirji okoli vsakega okna, lovilci vetra na vhodu hodnika ter veliko verando ob dnevni sobi. Skupaj s črno streho in solarnimi ploščami, obrnjenimi proti jugu, ima hiša zares edinstven značaj.

Ohišje, ki tesni, solarne celice in solarne ploščice
“One Tonne Life” hiša ima stene iz treh plasti, z izjemnimi izolacijskimi zmožnostmi ter minimalnim uhajanjem zraka. Druge pomembne lastnosti so še izboljšana izolacija na strehi  in temeljih ter nizko-energetska okna in vrata. Lovilec vetra na vhodu hodnika prepreči prevelik pretok zraka med zunanjostjo in notranjostjo. To ustvari udobno ozračje v hiši, hkrati pa je poraba energije bistveno nižja. Izbočeni okvirji okoli oken zasenčijo notranjost, ko je sonce  poleti visoko na nebu, pozimi pa spustijo sončno energijo v hišo. Za zagotavljanje svežega zraka je hiša opremljena z ventilacijsko enoto, ki izvleče zrak slabe kvalitete ter ga nadomesti s svežim zrakom. Toplota v zraku se reciklira. Ogrevanje hiše je v veliki meri zagotovljeno z zrakom, energijo človeškega telesa in gospodinjskimi pripomočki, ki oddajajo toploto. Uporablja se tudi talno gretje. Solarne celice na strehi in fasada usmerjena proti jugu proizvajata elektriko, ki zagotavlja še dodatno ogrevanje ali pa je uporabljena za polnjenje električnega avtomobila. Solarne plošče na strehi prispevajo od aprila do oktobra velik del gospodinjskega ogrevanja ter zalogo tople vode. Ko sonce ne sije in ko akumulatorji nimajo shranjene solarne energije, “vzame” družina Lindell obnovljivo energijo Vattenfalla.



Volvo C30 electric - do 150 km z enim polnjenjem
Družinski volvo C30 Electric deluje tiho in ne izpušča CO2ja ter je napolnjen z obnovljivo energijo. C30 Electric nudi povsem isto udobje, notranjo prostornost ter varnost kot standardna verzija C30. Razlika je zgolj v tem, da je volvo Electric C30 povsem električni.  Projekt “One Tonne Life” je dal Volvu priložnost raziskati, kako se električni avtomobil ujema z modernim življenjskim slogom družin. Volvo C30 Electric ima litij-ionsko baterijo, ki se napolni z običajno stensko vtičnico. Polnjenje običajno vzame približno osem ur. Doseg z enim polnjenjem je do 150 kilometrov.

Sadove projekta bomo želi v naših nadaljnjih raziskavah na električnih avtomobilih. Dalo nam bo informacije o tem, kaj moramo narediti in pokazati, da bodo avtomobili na baterije atraktivni in stroškovno učinkoviti za stranke,” pravi Lennart Stegland, manager oddelka Volvo Special Vehicles. “150 kilometrov je veliko več, kot prevozi povprečen evropski voznik na dan. Pri projektu “One Tonne Life” bo ta doseg pokril večino potreb po transportu družine Lindell,” pravi Lennart Stegland.

Pametne energetske rešitve
Pametne hiše, ki proizvajajo energijo, so pomemben delček sestavljanke v razvoju inteligentnega električnega omrežja, ki je pomembna sestavina trajnostne družbe. Vattenfall dela na mnogih projektih razvoja inteligentnega električnega omrežja in energijskih rešitev za gospodinjstva, ki so osredotočena na električni monitoring in povečanje energijske učinkovitosti. Tako so lahko nekatera gospodinjstva električni porabniki kot tudi v majhni meri proizvajalci,  npr z izkoriščanjem tehnologije sončnih celic.
Pri projektu “One Tonne Life” Vattenfall daje svoj prispevek z energijsko uro, ki meri porabo električne energije.

Okoljsko ozaveščene odločitve
Prehrana predstavlja velik del vpliva gospodinjstva na okolje in veriga trgovin ICA vidi tukaj velik potencial v zmanjšanju CO2 emisij z aktivnimi odločitvami. “Imamo velik nabor eko-označene, ekološko pridelane ter lokalno pridelane hrane. S sodelovanjem v “One Tonne Life” projektu upamo, da bomo našli nov način za vključevanje in pomoč našim strankam pri sprejemanju enostavnih vendar pomembnih odločitev, tako v trgovini kot v domači kuhinji,” pravi Maria Smith, managerka za okoljske zadeve pri ICA.

Energijsko učinkoviti gospodinjski aparati

Gospodinjski aparati predstavljajo kar polovico gospodinjske električne porabe – in način kako so ti pripomočki uporabljeni prav tako vpliva na znesek na računu. V zadnjih 16 letih je Siemens zmanjšal porabo energije na svojih pripomočkih za kar 80 %. “Naš namen je, da bodo gospodinjstva v prihodnosti živela v enakem udobju kot danes, vendar z ustrezno skrbjo za okolje. Izdelki, ki jih uporablja družina Lindell kažejo, kako daleč smo že prišli,” pravi Martin Knobloch, Predsednik Siemens Home Appliances za severno Evropo.