Volvo v Evropi najbolj zmanjšal emisije

Petek, 21 Oktober 2011
Na področju zmanjševanja emisij CO2 je Volvo vodilni avtomobilski proizvajalec v Evropi. Temu pričajo rezultati raziskave, ki jo je že šeto leto zapored objavila T&E, Evropska zveza za promet in okolje. Osem vodilnih evropskih avtmobilskih proizvajalcev je v letu 2010 zmanjšalo izpust CO2 v povprečju med 2 in 6 odstotki. Volvo močno prednjači, saj mu je uspelo zmanjšati izpust CO2 kar za 9 odstotkov!



"Veseli in ponosni smo nad našim dosežkom. Sledimo našemu cilju, katerega pomemben del je zmanjševanje izpusta CO2 v okolje,” pravi Stefan Jacoby, predsednik uprave Volvo Car Corporation. 

To je rezultat Volvovega načrta “DRIVe towards zero”, katerega del so tudi ekstremno varčni dizelski motorji iz serije DRIVe, ki so izjemno priljubljeni med kupci. Del Volvove strategije so tudi električni avtomobili in hibridi, še učinkovitejši dizelski in bencinski motorji ter pogon na alternativna goriva.

"Naš cilj je, da do leta 2020 zmanjšamo povprečen izpust ogljikovega dioksida na avtomobil na 95 gramov na kilometer. Kar je teoretično izvedljivo, vendar pa je veliko odvisno od zakonodaje, vzpodbud, ponudbe energetskih virov in seveda zahtev kupcev. Evropska unija namerava uvesti novo metodo za izračun ogljikovega dioksida, kar bo vsekakor vplivalo tudi na naš načrt,” pravi Peter Mertens, višji podpredsednik Oddelka za razvoj in raziskave pri Volvu.

Analiza Evropske zveze za promet in okolje kaže, kako učinkovito uspeva evropskim proizvajalcem avtomobilov zmanjševati izpust CO2 in porabo goriva v novih avtomobilih. Leta 2010 se je izpust CO2 pri novih avtomobilih prodanih v Evropi zmanjšal za 3,3 %, danes pa je povprečni izpust CO2 pri novem avtomobilu prodanem v Evropi 140 gramov na kilometer.