Volvo v letu 2011 in napovedi za leto 2012

Ponedeljek, 09 Januar 2012
Volvo je zabeležil rast v vseh prodajnih regijah in je trenutno najhitreje rastoči proizvajalec luksuznih vozil in na dobri poti k doseganju dobičkonosnosti. Načrt rasti za kitajski trg je bistvenega pomena za uresničitev zastavljenega prodajnega cilja 800.000 vozil v letu 2020. Širitev na Kitajskem se nadaljuje z vzpostavitvijo novih zmogljivosti, vključno z proizvodnjo v tej državi.



Podjetje Volvo Car Corporation (Volvo) je razkrilo, da bodo v prihajajočih letih izvedena številna vlaganja v nove proizvode in sistem proizvodnje. S predstavitvijo prilagodljive arhitekture proizvodov so bili vzpostavljeni temelji za vsa prihodnja vozila podjetja Volvo. Skupaj z novim motorjem in strategijo vpeljave električnega pogona bo ta arhitektura ponudila tehnologije, ki bodo podjetju omogočile, da bo postalo vodilno na trgu na področju varčnosti.

Nova globalna in blagovna strategije – »Designed Around You (Oblikovani okoli vas)« predstavlja pomemben del globalnega načrta revitalizacije podjetja Volvo. Strategija prikazuje smer razvoja blagovne znamke Volvo v prihodnosti z ključno besedo »človek«.

Prodaja in dobiček krepko narasla
Maloprodaja je v letu 2011 obsegala 449.255 enot, kar je 75.730 vozil (20,3 odstotka) več kot v letu 2010. To pomeni, da je podjetje Volvo postalo najhitreje rastoči izdelovalec luksuznih avtomobilov. Prodaja se je bistveno povečala v vseh prodajnih regijah. Najvišjo rast je zabeležila Kitajska, kjer je bilo prodanih za 54,4 odstotka več vozil kot v letu 2010, prodaja v Severni Ameriki se je povečala za 22,5 odstotkov, v nordijskih državah za 13,3 odstotkov, v Evropi za 13,1 odstotkov in v čezmorski regiji za 35,7 odstotkov. Podjetje je izboljšalo svoj tržni delež v vseh regijah v primerjavi z 2010.

Dvig prodaje je v veliki meri posledica povpraševanja po vozilih serije 60 – volvu S60 in V60 ter XC60. V Evropi so najbolj popularni modeli z nizkim izpustom CO2 in pogonom DRIVe, modeli XC pa sedaj obsegajo okoli 36 odstotkov vseh prodanih vozil.

Podjetje Volvo se je počasi vrnilo na vzdržno zeleno vejo in pričakuje, da bo dobičkonosno celotno leto 2011, kljub vlaganjem v nove tehnologije in neugodnem tečaju.

Načrt rasti na Kitajskem na dobri poti
Od konca 2010 je kitajska podružnica Volvo Cars China s sedežem v Šanghaju iz nacionalnega prodajnega podjetja prerasla v celovito organizacijo, vključno s prodajo in trženjem, izdelavo, nabavo, razvojem proizvodov ter vsemi ostalimi podpornimi funkcijami. Sistematično se širi prodajna mreža v državi, začela se je gradnja proizvodnega obrata v Čengduju in izvajajo se poizvedbe glede morebitnega dodatnega obrata ter obrata za izdelavo motorjev. Cilj podjetja je prodaja 200.000 vozil letno v letu 2015.

Organizacijske spremembe
S tam, ko je Volvo postal samostojna avtomobilska znamka, so bile potrebne številne organizacijske spremembe. Agresivni načrt razvoja proizvodov je dodatno zahteval zaposlitev do 1.200 delavcev, večinoma v oddelku za raziskave in razvoj v Goteborgu. Potrebno pa je povečati tudi število zaposlenih za povišanje proizvodnje, ki jo zahteva dodatno povpraševanje.

Volvo želi biti vodilna znamka na področju varovanja okolja
  • Posledica zavezanosti podjetja k varovanju okolja je povzročila 9-odstotno znižanje skupnih izpustov ogljikovega dioksida v letu 2010.
  • Volvo V60 plug-in hybrid je prvo vozilo z dizelskim in električnim motorjem. Do prvih kupcev bo zapeljal jeseni 2012.
  • Volvo je že zagnal proizvodnjo modela Volvo C30 Electric, kot del izjemno ambiciozne strategije za elektrifikacijo v prihodnjih letih. Skupno 250 vozil je bilo oddanih uporabnikom v izbranih evropskih državah, trenutno pa potekajo tudi demonstracijski programi na Švedskem, v Belgiji in na Kitajskem.
  • Podjetji Volvo in Siemens sta vstopili v strateško partnerstvo za skupen tehnološki razvoj električnih vozil. Partnerstvo je osredotočeno na skupen razvoj tehnologije električnega pogona, elektronike in tehnologije polnjenja ter integracijo teh sistemov v vozila Volvo C30 Electric.
  • Kupci vozil podjetja Volvo lahko trenutno izbirajo med sedmimi modeli z izpusti CO2 pod 120 g/km, od katerih se trije ponašajo z izpusti pod 100 g/km

Inovacije na področju varnosti
  • Volvo je prejel nagrado za najbolj varno izbiro 2012, ki jo podeljuje zavarovalni inštitut za avtocestno varnost (IIHS). Nagrado si je prislužilo kar pet Volvovih modelov C30, S60, S80, XC60 in XC90.
  • Varnostni center podjetja Volvo Car Corporation razvija sistem za zaznavanje živali, ki voznika opozori in samodejno zavre ob prisotnosti živali na cestišču.
  • Nadaljnje razburljivo področje je združevanje vozil (t.i. platooning), kot je opisano v projektu SARTRE (Safe Road Trains for the Environment – Varni cestni vlaki za zaščito okolja), kjer na čelu konvoja vozil vozi in s konvojem upravlja profesionalni voznik.


Nagrada za kakovost
Kakovost proizvodov podjetja Volvo Car Corporation je bila potrjena v najnovejši raziskavi J.D. Power na nemškem tržišču, kjer je Volvo zasedel prvo mesto med avtomobilskimi blagovnimi znamkami v letu 2011 – in prehitel vse nemške prestižne znamke ter japonske proizvajalce.

Regata Volvo Ocean Race
Regato Volvo Ocean Race 2011-2012 je 5. novembra v španskem Alicanteju začelo šest jadrnic, ki so trenutno na poti do prvega od osmih postankov na tej 39.000 navtičnih milj dolgi regati okoli sveta. V skladu s tradicijo so na voljo štirje posebej opremljeni modeli Volvo Ocean Race Edition - volvo V60, XC60, V70 in XC70.



Obeti za 2012
Na kratkoročni in srednjeročni finančni izid podjetja Volvo Car Corporation bodo vplivala nadaljnja vlaganja v razvoj izdelkov, širitev proizvodnje na Kitajskem in trženje v podporo novim izdelkom in nove usmeritve blagovne znamke.

V letu 2012 bodo predstavljeni številni pomembni modeli. Popolnoma novi volvo V40 je prestižna kombi-limuzina v razredu C, ki bo predstavljala resen izziv konkurentom. Volvo V60 plug-in hybrid bo prve kupce pričakal jeseni 2012. Te dni pa se na avtomobilskem salonu v Detroitu že predstavlja konceptni volvo XC60 plug-in hybrid.


Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper