Volvo XC90 še vedno eden najvarnejši avtomobilov

Sobota, 09 November 2013

Volvo je leta 2002 s predstavitvijo modela XC90 povzdignil varnost SUV-jev na novo raven. Več kot desetletje po tem ameriški inštitut za varnost IIHS še vedno uvršča volva XC90 med najvarnejše avtomobile na trgu, z nagrado 2014 Top Safety Pick+. Nagrado Top Safety Pick+ sta pred tem prejela še volva S60 in XC60 - z najvišji rezultatom po novem testnem programu.

Rezultati Top Safety Pick+ za XC90 vključuje dober rezultat v testu čelnih trkov ob oviro (small overlap front test), ki prikazuje, kaj se zgodi, če sprednji kot vozila trči v drugo vozilo ali objekt, kot je drevo. Na testu 25 % sprednjega dela voznikove strani trči v oviro pri 64 km/h. Medtem ko so za mnoga vozila morali uvesti znatne strukturne spremembe za doseganje dobrih rezultatov pri tem testu, ohranja XC90 isti strukturni dizajn od leta 2002, ko je bil ta sedemsedežnik predstavljen.

»Nagrada IIHS-a poudarja prepričljivosti našega vodstva na področju varnosti. In prihajajoč povsem nov XC90, ki bo na voljo leta 2014, se bo ponašal z novimi inovativnimi varnostnimi lastnostmi, ki prinašajo novi skok proti našemu cilju, da do leta 2020 ne bo nihče poškodovan ali smrtna žrtev v novem Volvu. Naša dolgoročna vizija je, da se vozilo ne bi smelo zaleteti,« pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Group.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper