Volvo za golfiste

Torek, 22 September 2009

Fore! Pred vami je prvo Volvov serijsko vozilo na električni pogon. In še več, je precej zmogljivo izven cest. Volvov avto za golf, ki ga je navdihnil C70, se napolni čez noč in lahko z enim polnjenjem prevozi 60 kilometrov.

1. junija 2009 je podjetje Volvo Cars sporočilo, da bo leta 2012 v sodelovanju z švedskim dobaviteljem električne energije Vattenfal predstavilo hibridno električno vozilo. Vendar pa je električni hibrid prehitela manjša verzija z Volvovo značko. No ja, potrebno priznati, da Volvov avto za golf ne uporablja enakih visokotehnoloških rešitev kot prihajajoči hibrid in ima popolnoma drugačen namen uporabe. Namenjen je prevažanju od ene luknje do druge.

Avtomobil je izdelalo švedsko podjetje Pro Green Nordic in je realizacija ideje Ulfa Rennerja, ki je z Volvo Cars prvič stopil v stik leta 2006. Od takrat je ideja prehodila dolgo pot za izpolnjevanje zahtev oddelkov za oblikovanje in trženje podjetja. »Smo resnično zadovoljni s končnim rezultatom,« je dejal Lennart Ekdahl iz Volvovega oddelka za oblikovanje.

Manjša teža z enim sedežem
Večina avtov za golf ima dva sedeža. A ne Volvov, ki ima le enega. Tako je precej lažji od svoje konkurence in oblikovan kot eksaktna pomanjšana verzija C70. Barva? Električno srebrna. Opremljen je tudi z majhno kljuko za vlečenje na katero lahko priklopite majhno prikolico. Poleg igrišč za golf ga je moč uporabljati v rekreacijskih centrih in za transport lažjih tovorov, na primer na sejmih.

Naš cilj je golfistom avto predstaviti med evropskim delom Volvovega prvenstva Volvo World Match Play Championship, ki bo na igrišču Finca Cortesin course v španskem Casaresu potekal od 29. oktobra do 1. novembra.

Podatki:

  • Tehta 220 kilogramov. Ima tri dvanajstvoltne akumulatorje s težo 75 kg, ki se napolnijo čez noč. Z enim polnjenjem lahko prevozi okoli 60 kilometrov,
  • prevaža lahko do 125 kg z maksimalno hitrostjo 15 km/h,
  • šasija je iz jekla, opremljen je z alarmom ob vzvratni vožnji in samodejno zavre, ko voznik sprosti stopalko za plin,
  • stal bo med 55.000 in 60.000 švedskih kron,
  • tržilo in prodajalo ga bo avtomobilsko podjetje Pro Grandiose iz Dubaja, ki je z Volvo Cars sklenilo licenčno pogodbo, s katero lahko na avtu uporablja Volvovo ime in obliko.

 

2AM