Volvov sisatem Pedestrian safety ponovno nagrajen

Torek, 18 Januar 2011
Volvova revolucionarna nova varnostna tehnologija, Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem, je osvojila nagrado za varnost na podelitvi nagrad What car? Car of the year Awards 2011, ki jo je organiziral Grosvenor House v Park Lane-u, v četrtek 13. januarja 2011.



Ta novi varnostni sistem je bil prvič prikazan marca 2010 ob lansiranju novega volva S60. V letu 2010 je postal na voljo tudi v volvu V60, športnemu karavanu, sedaj pa je lahko del varnostnih rešitev tudi v modelu XC60.

»Volvo je že od nekdaj pionir pri varnostnih stvareh, od tritočkovnega varnostnega pasu do te zadnje inovacije,« pravi Steve Fowler, glavni urednik What Car?. »Pohvalno je, da Volvo vlaga toliko pozornosti v varnost pešcev, kot tudi potnikov v avtomobilu. Zato si zaluži letošnjo nagrado What Car? Safety Award,« zaključi. Nagrado je prevzel Peter Rask, regionalni predsednik Volvo Združevega kraljestva, Irske ter Islandije. »V veliko čast nam je, da smo prejeli to nagrado. Gre za priznanje Volvu za vodstvo na področju varnostnih inovacij ter tehnologij v vozilih. Tehnologijo Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem je Volvo prvi predstavil trgu ter jo priključil  dolgi vrsti varnostnih napredkov, kar nam pomaga priti vse bližje k naši misiji: brez smrtnih žrtev ali resno poškodovanih v novih Volvovih vozilih do leta 2020,« pravi Rask.



Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem je na voljo kot dopolnilo k Volvovem sistemu City safety. Laser, radar in kamera sestavljajo tehnologijo, ki zazna pešca višjega od 80 cm ali vozilo spredaj ter samodejno zavira, če zazna trčenje kot neizogibno. Sistem najprej opozori voznika z audio signalom in utripajočimi lučmi, da lahko ta zavira ali se izogne trčenju. Če se voznik ne odzove, vozilo samodejno zavira s polno silo preden postane trčenje neizogibno. V nekaterih primerih je s samodejnim zaviranjem trčenje lahko preprečeno do hitrosti cca 35km/h. Tehnologija je kljub vsemu aktivna pri vseh hitrostih.