Volvov sistem samodejnega zaviranja doživlja pohvale

Petek, 29 Februar 2008

V sredini februarja je Thatcham, britanski raziskovalni center za izboljšave varnosti avtomobilov, za novinarje, predstavnike zavarovalnic in vladnih uradov organiziral prikaz delovanja treh tehnoloških inovacij, ki lahko ublažijo ali preprečijo nesreče pri nizkih hitrostih. .Organizatorje, novinarje, predstavnike zavarovalniških podjetij in vladnih uradov je najbolj navdušila Volvova tehnologija Mestna varnost (City Safety), ki bo del standardne opreme prihajajočega modela Volvo XC60.

Vsaj 75 odstotkov vseh trkov se dogodi pri hitrostih, ki so enake ali nižje od 30 km/h. Številni proizvajalci že začenjajo z razvojem samodejnih zavornih sistemov, ki blažijo posledice ali celo preprečujejo trke. Thatcham, ki se ukvarja z raziskavami in razvojem z namenom izboljšanja avtomobilske varnosti, in Nemško zavarovalno združenje (GDV) sta na prikaz delovanja treh izbranih tehnologij povabila predstavnike angleških, nemških in španskih medijev, zavarovalniških podjetij in vladnih uradov. Ena od predstavljenih tehnologij je bila Mestna varnost podjetja Volvo.

»Thatcham nas je povabil na njihovo predstavitev naše tehnologije Mestna varnost. Seveda smo izredno veseli, če tretja stran potrdi potencial tehnologije Mestna varnost,« je dejal Thomas Broberg, tehnični svetovalec centra za varnost avtomobilov podjetja Volvo Cars.

Predstavljena sta bila tudi dva samodejna zavorna sistema konkurenčnih proizvajalcev: Mercedesov in Hondin, a Volvova Mestna varnost je najbolj navdušila tako organizatorje kot tudi opazovalce.

»Vsi trije sistemi omogočajo višjo stopnjo varnosti, a Volvov sistem je povabljene še posebej navdušil zaradi svojega samodejnega delovanja in zato, ker se vključi v zadnjem možnem trenutku in lahko prepreči trčenje,« je dejal Matthew Avery, vodja raziskav pri Thatchamu. Tehnologijo Mestna varnost je Volvo razvil samostojno. Sistem omogoča samodejno zaviranje pri hitrostih, ki so nižje od 30 km/h in bo del standardne opreme Volva XC60. Mestna varnost v sodelovanju z že delujočim Opozorilom o trku z samodejnim zaviranjem (Collision Warning with Autobrake), Volvu omogoča, da ponuja funkcijo samodejnega zaviranja pri vseh hitrostih. Volvo Cars se z zavarovalniškimi podjetji v Evropi, Kanadi in v Združenih državah pogovarja o možnosti za znižanje zavarovalniških premij za avtomobile, ki so opremljeni z Mestno varnostjo. »Sistem bo bistveno vplival na število trkov pri nizkih hitrostih – v Angliji in drugod po svetu,« je Matthew Avery dodal med predstavitvijo.

 

2AM