Volvove zračne blazine praznujejo dvajsetletnico

Sreda, 30 Maj 2007

Prvi Volvovi avtomobili, opremljeni z zračnimi blazinami so bili proizvedeni leta 1987. .Tehnologijo zračnih blazin je v minulih dvajsetih letih Volvo neprestano izpopolnjeval in tako stopnjeval varnost tako pri frontalnih kot pri bočnih trkih.

Prve rešitve v smeri zračnih blazin so se sicer pojavile že v zgodnjih petdesetih letih 20. stoletja, toda tehnologija teh blazin je bila še zelo nerazvita. Zdaj so zračne blazine že kar nekaj let del standardne opreme, toda na začetku sta njihova tehnologija in zanesljivost sprožali intenzivne razprave. Pri tem je potrebno priznati, da je bilo mnogo tedanjih strahov popolnoma upravičenih. »Ni težko pripraviti zračno blazino do tega, da se aktivira. Problematično jo je pripraviti do tega, da se aktivira v pravem momentu,« opozarja Lennart Johansson, vodja oddelka za razvoj notranjih produktov pri Volvo Cars. Nek patent iz leta 1955 je sicer že uporabljal sistem podoben današnjemu, toda z eno pomembno razliko: Voznik je moral blazino aktivirati sam s pritiskom na gumb. Kljub vsemu je bila zračna blazina kmalu prepoznana kot dobra varnostna rešitev. Mnogi so celo verjeli, da bo nadomestila tritočkovni varnostni pas, Volvovo iznajdbo iz leta 1959. Kakorkoli že, Volvo je uspešno zagovarjal stališče, da se najboljše rezultate v varnosti doseže s kombinacijo sistema varnostnih pasov in tehnologijo varnostnih blazin.

»Večje število zračnih blazin ne izboljša nujno splošne ravni varnosti. Pomembno je, da zračno blazino jemljemo kot del sistematičnega pristopa, kjer struktura avtomobila, varnostni pasovi in zračne blazine delujejo vzajemno in tako zagotavljajo optimalno absorpcijo sil ob morebitnem trku,« pojasnjuje Lennart Johansson.

Zračne blazine so v Volvovih vozilih prvič postale del standardne opreme leta 1991, in sicer v modelu volvo 850. Štiri leta kasneje je Volvo predstavil novo tehnologijo stranskih zračnih blazin, ki so nameščene v naslonjalih sedežev in namenjene varovanju prsnega koša ob morebitnem stranskem trku. »S predstavitvijo stranske varnostne blazine in njeno vključitvijo v naš patentiran sistem za bočno zaščito SIPS (Side Impact Protection System) smo naredili velik korak naprej, ki so mu drugi proizvajalci avtomobilov lahko sledili šele čez nekaj let,« pravi Lennart Johansson. Takrat pa je Volvo predstavil že novo svetovno novost- posebno napihljivo varnostno zaveso IC (Inflatable Curtain),  ki v primeru bočnega naleta poveča varnost glav vseh potnikov. Varnostno zaveso, nameščeno na streho, je Volvo predstavil leta 1998 v takrat novem volvu S80, zdaj pa je že del standardne opreme v vseh Volvovih avtomobilih, razen v modelu C70, ki je opremljen z varnostnimi zavesami, nameščenimi v vratih.

V pred kratkim predstavljenih modelih V70 in XC70 je Volvo tehnologijo varnostnih zaves popeljal še korak naprej. Oba modela sta namreč opremljena s 6cm podaljšano napihljivo zaveso, ki zagotavlja višjo varnost za otroke na zadnjih sedežih.

Tehnologija varnostnih blazin je v dvajsetih letih močno napredovala in Volvo je bil zagotovo eden glavnih igralcev v procesu izpopolnjevanja. »Učinkovitost varnostnih blazin se je znatno izboljšala. Današnja tehnologija je mnogo bolj prilagojena zaporedju sil ob trkih in tudi vplivom teh sil na potnike. Dvajset let razvijanja te tehnologije je bilo izjemno pomembnih za doseganje našega cilja, da izdelujemo najvarnejše avtomobile na svetu,« še dodaja Lennart Johansson.

 

 

2AM