Volvovo dinamično krmiljenje Van Dammu omogočilo atraktivni video

Nedelja, 24 November 2013

Nedavno smo objavili novičko o atraktivnem videu ‘The Epic Split’ za Volvov tovornjak FM, kjer nastopa igralec in mojster borilnih veščin Jean Claude Van Damme. Številni so se spraševali, če je video montaža ali resničen, še posebej, ker tovornjaki vozijo vzvratno. Volvo je potrdil, da je video resničen!

Video "The epic split" je bil posnet z vzvratno vožnjo ravno zato, ker je ta za tovornjake vlačilce težko izvedljiva povsem naravnost. Bistvo videa je namreč v novem dinamičnem krmilnem mehanizmu Volvo Dynamic Steering, ki prinaša več novosti na področje težkih tovornjakov – sistem, ki so ga razvili pri Volvo Trucks namreč v vseh situacijah izboljšuje natančnost in stabilnost. Elektronika krmili elektromotor 2000-krat na sekundo in delovanje prilagaja situaciji. Pri vzvratni vožnji ta sistem nudi natančno kontrolo z minimalnim naporom.

Film je lep prikaz smerne stabilnosti, ki jo lahko nudi Volvov dinamični krmilni mehanizem,” je razložil Jan-Inge Svensson, inženir, ki je vodil razvoj elektronskega krmiljenja sistema. „Stabilnost in nadzor sta tako dobra, da lahko vzvratno peljete na daljšo razdaljo z zelo veliko natančnostjo – to smo tudi naredili v tem filmu, ker smo morali biti do zadnjega centimetra natančni. Sistem pa ni pomagal posneti le odličnega filma, ampak je zelo praktičen tudi v realni uporabi, še posebej v situacijah, kjer je za krmiljenje potrebnega več napora.

Pri nizkih hitrostih je Volvov elektro-hidravličen krmilni mehanizem povsem lahkoten in enostaven za obračanja. Elektromotor tudi samodejno izničuje zunanje vplive na smerno stabilnost – učinek stranskega vetra, neravne podlage, ... Zaradi tega je potrebnih bistveno manj popravkov smeri. Krmilni mehanizem pa se tudi vrne v nevtralno lego, ko voznik izpusti volan.
 

Aleksander Praper

Video o tehnologiji: