Volvu mednarodna nagrada za varnost

Petek, 04 April 2008

Mestna varnost (City Safety), tehnologija za preprečevanje trkov pri nizkih hitrostih, ki jo je razvilo podjetje Volvo Cars, bo na letošnjem svetovnem simpoziju o prometni varnosti World Traffic Safety Symposium, ki bo potekal v New Yorku, prejela ameriško nagrado za dosežke na področju prometne varnosti »Traffic Safety Achievement Award«..

»Mestna varnost je še en primer želje podjetja Volvo da na podlagi resničnih dogodkov v prometu razvija rešitve za preprečevanje trkov. Izjemno nas veseli, da smo dobili priznanje za naše napore v obliki te prestižne nagrade,« je dejal Jonas Ekmark, vodja preventivne varnosti pri varnostnem centru Volvo Cars.

Na letošnjem simpoziju o cestni varnosti, ki poteka kot del mednarodnega avtomobilskega salona v New Yorku, bo skupina strokovnjakov za prometno varnost, ki prihajajo iz institucij kot so Ministrstvo za promet in družba za varnost na avtocestah (NHTSA), nagradila različne tehnologije, ki zmanjšujejo število poškodb in smrtnih žrtev na ameriških cestah. Mestna varnost, varnostna tehnologija, ki jo je razvil Volvo, je na žirijo naredila velik vtis zaradi svoje zmožnosti preprečevanja ali zmanjšanja resnosti nesreč pri nizkih hitrostih, s čimer se zmanjšujeta tudi tveganje za poškodbe udeležencev in škoda na vozilih.

Volvo bo prvo podjetje na svetu, ki bo Mestno varnost ponudilo kot del standardne opreme. S to tehnologijo je kot prvi model opremljen Volvo XC60, ki bo predstavljen kasneje letos. Okoli 75% odstotkov vseh trkov se dogodi pri hitrostih, ki so enake ali nižje od 30 km/h. V polovici primerov voznik pred trkom niti ne zavira, ponavadi zaradi premajhne koncentracije. Če sprednje vozilo nenadoma zavre in Mestna varnost oceni, da je trk neizbežen, se zavore pripravijo na delovanje. V primeru neukrepanja voznika, se zavore sprožijo samodejno. Pri hitrostih, ki so nižje od 15 km/h, lahko Mestna varnost popolnoma prepreči nesreče, pri hitrostih med 17 in 30 km/h pa sistem vozilo pred trkom upočasni in tako zmanjša poškodbe udeležencev in škodo na vozilu.

»Z Mestno varnostjo želimo preprečiti nihajne poškodbe vratne hrbtenice pri osebah v vozilih, ki so udeležene v nesrečah med tipično mestno vožnjo z nizko hitrostjo, in preprečiti škodo na vozilih,« pravi Ekmark. Tudi zmanjšanje hitrosti vozila ublaži posledice trkov pri nizkih hitrostih. Potencial Mestne varnosti za nižanje tveganja poškodb za osebe in škode na vozilih pa je zelo zanimiv tudi s stališča zavarovanja. Volvo Cars se trenutno pogaja z več zavarovalnimi podjetji v Evropi, ki razmišljajo o do 30 odstotnem popustu pri sklepanju zavarovanj za vozila, ki so opremljena z Mestno varnostjo.

 

2AM