Maserati ghibli – napoved

Četrtek, 11 April 2013

Kot je Maserati najavil ob razgrnitvi načrtov za povečanje obsega prodaje, je prva novost, v predvideni širitvi palete, novi model Ghibli. Ime, ki je iz zgodovine Maseratija ljubiteljem dobro znano, so nadeli manjšemu bratu modela Quattroporte – torej prestižni športni limuzini.


Maserati z novim modelom Ghibli načrtuje precejšnje povečanje prodaje, hkrati pa uvaja prvi dizelski motor

Lepo oblikovana karoserija novodobnega ghiblija je nemudoma prepoznavna kot član družine Maserati. Karoserijske poteze so podobne maseratijema quattroporte in granturismo, kar pomeni karakterno močan prednji del, z nizkimi lučmi in zelo veliko masko, mišičasto napihnjena boka z valovito linijo preko blatnikov, značilne linije bočnih stekel in limuzinski, a prepričljivo športno oblikovan  zadek. Ker je ghibli dimenzijsko kompaktnejši kot quattroporte, deluje tudi bolj uravnotežen, skladen in dinamičen.

Notranjost je oblikovana po zgledu večjega limuzinskega brata, a z nekoliko bolj poudarjeno športnostjo. Prečiščene linije so videti bolj linearne in preproste kot pri granturismu, obljubljajo se vrhunski materiali in izdelava ter široke možnosti individualizacije. Poleg poudarjenih merilnikov je v središču pozornosti osrednji ekran na dotik.

V ghiblija bo Maserati vgrajeval dva 3-litrska V6 motorja s turbinskim polnilnikom in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Pogon bo speljan na zadnji kolesni par ali k vsem štirim kolesom, preko novega štirikolesnega pogona Q4. Čeprav so prisilno polnjeni V6 motorji zaznamovali še ne tako davno obdobje Maseratijeve zgodovine tokrat ne gre le za bencinske agregate. Prvič v Maseratijevi zgodovini bodo vgradili tudi dizelski motor, ki je v tem segmentu limuzin pogosta izbira.


Ghibli je skladna, elegantno-športna limuzina z V6 turbo motorji in zadnjim ali štirikolesnim pogonom

Z ghiblijem Maserati vstopa v segment, ki znamki omogoča bistveno večjo prodajo in s tem doseganje novega spektra kupcem, ki bodo ključnega pomena za izvrševanje načrta rasti prodaje na 50.000 vozil letno.


Aleksander Praper

Galerija