Sejmi Avto in vzdrževanje, Gospodarska vozila in logistika ter Moto boom

Aleksander Praper Nedelja, 12 Maj 2019

Kot smo med tednom že napovedovali, se je v knežjem mestu se je tudi letos zgodil pomladanski trojček že tradicionalnih sejmov, ki imajo skupen imenovalec v kolesih, bodisi dveh, štirih ali več. Sejmi, ki se od četrtka odvijajo na razstavnih prostorih Celjskega sejma, se danes bližajo koncu. A ni še prepozno za obisk, saj bodo prav popoldne izbirali zmagovalca najlepše predelanega motocikla.

Bienalni trojček sejmov, Avto in vzdrževanje, Gospodarska vozila in logistika ter Moto boom, je svoja vrata odprl na deževni četrtek. V času našega obiska je bilo prizorišče kar nekako zaspano, saj smo se po razstavišču sprehodili med prvimi. Se je pa na otvoritveni dan odvijalo več predavanj in tudi revija Transporter je podelila nagrade najboljšim gospodarskim vozilom. Letos je izbor obsegal štiri kategorije: tovornjak leta, avtobus leta, dostavnik leta in prvič tudi e-Gospodarsko vozilo leta. A višanje temperatur in polepšanje vremena je v petek in soboto v Celje vendarle privabilo številne ljubitelje prevoznih sredstev na dveh, štirih ali več kolesih.

Ti so si lahko na 21. sejmu Avto in vzdrževanje ogledali opremo za avtomehanične, avtoličarske, avtokleparske delavnice, vulkanizerje, avtoelektroniko, avtomobilske rezervne dele, avtokozmetiko, ročno in specialno orodje, diagnostiko ter ostalo dodatno opremo. 11. sejem Gospodarskih vozil in logistike jim je ponudil vpogled v vozni park srednjih in težkih gospodarskih vozil, avtobusov, priklopnikov in polpriklopnikov, specialnih in komunalnih vozili, dvigal in dvižnih platform ter logističnih rešitev. Na 13. sejmu Moto boom pa so lahko občudovali motorna kolesa in motocikle, enduro motocikle, skuterje, štirikolesnike, motoristično opremo in dodatke.

Tudi že tradicionalno je dogajanje na teh treh celjskih sejmih popestreno z dogajanjem v atriju razstavišča. Letos obiskovalce tam navdušuje Quad Freestyle show z Alešem Rozmanom, edinim Evropejcem, ki s štirikolesnikom izvaja salto nazaj. Povrh je v Slovenijo povabil še italijanskega kolega Fillippa Rossetto in skupaj v zraku izvajata neverjetne akrobacije, na tleh pa omogočata nekaj adrenalina tudi pogumnejšim obiskovalcem in obiskovalkam. Med njimi se je letos znašel tudi naš smučarski skakalec Jurij Tepeš. V atriju je bilo zaslediti tudi minimoto kolesa in zabavne preizkuse kotaljenja pnevmatik gospodarskih vozil.

 »S sejemskim trojčkom Avto in vzdrževanje, Gospodarska vozila in logistika ter Moto boom zaključujemo letošnjo zelo bogato sejemsko pomlad. Letos prvič smo izvedli sejem Agritech, ki je dosegel odličen obisk. Marčni sejmi in Mednarodni industrijski sejem pa so močno presegli obisk, slednji za kar 30 %. Upamo, da se bo trend nadaljeval s prihajajočim sejemskim trojčkom,« je povedal izvršni direktor Celjskega sejma d.d. mag. Robert Otorepec.

Kljub temu, da je Slovenija znana po velikem voznem parku, glede na standard in število prebivalcev, pa naša majhnost pomeni, da  organizatorji vedno težje ekonomsko upravičijo sejme, razstave in salone. Posledično Celjski sejem praktično nima konkurence na področju avtomobilskih ali motorističnih sejmov. Čeprav se je zdela ponudba predvsem med avtomobili in motocikli opazno manj »bogata«, kot je bila pred leti, so na sejmišču uspeli zbrati preko 300 blagovnih znamk. Vztrajanje Celjskega sejma z nadaljevanjem dolge tradicije tudi v časih, ko celo največji svetovno najbolj znani avtomobilski saloni izgubljajo svoj čar, je torej nagrada za vse tiste, ki vendarle radi svet doživijo še v živo in ne le na zaslonih.

Danes se sejmi počasi približujejo zaključku. Odprti so še do 18 ure in v tem času bo gotovo zanimiv obisk razglasitve najlepše predelanega motocikla, ki se bo zgodila ob 16.00, na prireditvenem prostoru dvorane D.

 

Besedilo: Aleksander Praper
Foto: Celjski Sejem