Rolls-Royce Centenary Alpine Trial 2013 v Portorožu

Ponedeljek, 24 Junij 2013

Si lahko predstavljate, kako je s 100 let starim avtomobilom prevoziti najtežje alpske gorske prelaze? Brez servo zavor, brez servo volana, ABS-a, kakršne koli elektronike, varnostnih pasov, itd? Drveti 120 km/h brez bočnih stekel? Voziti brez brisalcev v dežju? Si predstavljate, kako je na parkirišču videti kakšnih 30 rolls-roycev, ki so vsi stari preko 70 let? Avtomobilov, ki so preživeli lastnike. Med njimi tudi svetovno znane osebnosti?


Takšne trenutke sem danes doživel v Portorožu, pri hotelu Kempinski Palace, kjer karavana starodobnikov in njihovih lastnikov prenočuje na poti proti Opatiji. Biti pol dneva med ljudmi iz Anglije, Amerike, Avstralije. Med ljudmi, ki so verjetno nesramno bogati, a hkrati delujejo preprosto, vljudno in dobrovoljno. Lahko bi sedeli doma in uživali, a se podajo na takšno pot. Lahko bi s sabo vozili mehanike, a sami dolivajo olje… To so trenutki, ko človek, ki ima vsaj malo bencina v krvi, mora spoštovati zgodovino avtomobilov in ves pogum njihovih sedanjih lastnikov.

Poleg mimoidočih radovednežev in navdušenih hotelskih gostov so udeležence pri hotelu Kempinski Palace uradno pozdravili tudi generalni direktor hotela Thies Bruhn, britanski veleposlanik Andrew Page in generalni direktor BMW Group Slovenija Lothar Schupet ter vsakemu posebej izrekli dobrodošlico. Udeleženci so bili tako nad Portorožem in hotelom Kempinski Palace kot tudi nad pokrajino Slovenije izjemno navdušeni.

Kot smo že nekajkrat napovedali – te dni se odvija 100-letnica slovite dirke Alpine Trial, na kateri je Rolls-Royce tudi nekoč mogočnemu Dunaju dokazal premoč svoje tehnike in zanesljivosti. James Radley je svojega, nekoliko predelanega rolls-royca silver ghosta na dirki pripeljal v cilj kot prvi, brez vsakršne okvare. V času, ko so bile ceste bolj kolovozi, ko je bilo premagovanje alpskih prelazov dejanje poguma, je ta dosežek bil nepredstavljiv. Dovolj nepredstavljiv, da je z njim Rolls-Royce potrdil sloves »najboljšega avtomobila na svetu«.

Ta sloves se ga drži tudi 100 let kasneje! Dokazujejo ga lastniki 48 vozil Rolls-Royce Silver Ghost, ki se s temi izjemno dragimi avtomobili vozijo po nekoč zmagovalni poti Jamesa Radleya. Iz Avstrije jih je pot peljala do Italije, od tam do Slovenije, nakar se bodo dotaknili še Hrvaške in po 14 dneh pot zaključili na Dunaju – na dan, ko bo minilo 100 let prihoda zmagovalca v cilj. Tura, na katero se je prijavilo 150 udeležencev iz 12 držav med drugimi iz Velike Britanije, Avstralije, Amerike in Hong Konga, je dolga nekaj manj kot 3000 kilometrov in sledi čim bližje originalni poti iz leta 1913. Odličen način dokazovanja kakovosti, trpežnosti in volje.

Verjeli ali ne – med udeleženci je tudi »Ridleyev royce«, sinje moder silver ghost, s karizmatičnim lastnikom, ki ve razložiti vsak detajl avta. A kaj bi pisal. Naj vam fotografski vtisi povedo svoje. Kaj več pa sledi…

Aleksander Praper

Galerija