Kevin Rice, zapušča Mazdin evropski oblikovalski center

Aleksander Praper Petek, 24 Avgust 2018

Mazda je  včeraj objavila, da Kevin Rice, direktor oblikovanja pri Mazda Motor Europe, po petih letih zapušča podjetje, da bi nadaljeval kariero izven Mazde. Kevin Rice je nekoč že delal pri Mazdi, nato je delo nadaljeval pri BMW-ju in se leta 2013 ponovno vrnil k Mazdi. Prav v tem času pred štirimi leti je postal direktor oblikovanja Mazda Motor Europe.

Jeff Guyton, predsednik Mazda Motor Europe, je odhod komentiral: »Kot del globalne Mazdine oblikovalske skupine je Kevin vodil ekipo v Evropi, ki je bistveno prispevala k uspehu našega podjetja tako v Evropi kot globalno. Pogrešali bomo njegovo energijo in strast ter mu želimo veliko uspeha na naslednjem koraku v njegovi karieri.«  

Mazda je v času, ko je Kevin Rice vodil oblikovalski studio v Evropi okrepila značaj in prepoznavnost oblik. povrh odhod Kevina Ricea prihaja v času, ko Mazda dosega najboljše poslovne uspehe doslej in je zato težko razumljiv. Navsezadnje je v zadnjih nekaj letih Mazda tudi z njegovo pomočjo predstavljala konceptne avtomobile, ki se jih ne bi sramovale oblikovalsko najbolj pohvaljene znamke, med drugim je tudi nova mazda MX-5 vizuelno krepko prekosila sorodnika, s katerim si delita platformo - fiata 124 spider. Pa čeprav ta prihaja iz deležela oblikovalskih presežkov.

S Kevinom Ricem  sva se na pogovoru srečala v Zagrebu in še ob nekaj prilikah. nazadnje leta 2016, ko so na Concorso d'Eleganza v družbi najlepših avtomobilov sijali z izredno lepim konceptom Mazda RX-vision. Povsod je bil opazen zaradi svoje nasmejanosti in pozitivne energije, kar se je začutilo tudi v sami temi najinega pogovora. Takrat je na vprašanje primerjave dela pri BMW in Mazdi dejal, da je zanj delo pri Mazdi bolj sproščujoče in povsem drugačna izkušnja, saj  se nove oblike modelov razvijajo manj evolucijsko ampak na podlagi neke zastavljene filozofije, kot je denimo oblikovalski jezik KODO – duša gibanja. Prav tega je pomagal soustvarjati.

Mazda še ni objavila, kdo bo naslednik Kevina Ricea, željam za uspešno nadaljevanje kariere pa se rpidružujem tudi sam.

Aleksander Praper