Mazda MX-5 – slovenska predstavitev

Torek, 12 April 2016

Tokrat smo na slovenskih tleh spoznali že četrto generacijo MX-5. Kljub sodobnim Skyactiv motorjem, varnosti in elektronskim sistemom, je še vedno ohranila dobre lastnosti predhodnih generacij, brez nepotrebnih modernih komplikacij. Očitno je recept še vedno pravi, saj je, po nagradah za avto leta na Japonskem in v Veliki Britaniji, osvojila tudi pomembno priznanje – postala je "Svetovni avto leta" in prvič v zgodovini tega tekmovanja tudi "Najboljši dizajn leta". To ji je uspelo skoraj hkrati s predstavitvijo izvedbe s trdo pomično streho MX-5 RF.


Nova mazda MX-5 je svojo prodajno pot začela s pomembnimi nagradami - postala je tudi "svetovni avto leta 2016"!

Mazda MX-5 je v četrti generaciji naredila velik preskok pri oblikovanju. Dosedanji evoluciji oblike so dodali poteze nove Mazdine oblikovalske filozofije Kodo – duša gibanja. Obel, kratek in nekoliko čokat zadek z novo oblikovno rešitvijo nadaljuje na osnovi predhodnika, prednji del pa je opazno bolj agresiven. Dolg pokrov motorja je nizek in ostro zašiljen, v odbijaču pa je izpostavljena velika zračna reža, ki jo na vsaki strani obrobljajo prepoznavno postavljene dnevne LED luči. Nizka prednja žarometa v celoti temeljita na LED elementih in ustvarjata »oster pogled«. Pokrov motorja je nad kolesi opazno izbočen in všečen tudi pri pogledu iz kabine, boka pa zarežejo dinamične ostre linije, značilne za Kodo oblikovanje. Dimenzijsko se je MX-5 malenkost »skrčila« - v dolžino meri le 3,92 metra (10 cm manj), medosna razdalja je skrajšana za 2 centimetra, višina za centimeter, previsa pa še krepko več. Tradicionalno zasnovana ostaja črna platnena streha, ki pa se enostavneje razpre ali zloži – lahko tudi z eno roko, med sedenjem v avtu. Za novo MX-5 je na voljo sedem karoserijskih barv in tri vrste platišč – svetlo siva 16-palčna ter antracitna 16- in 17-palčna.


Ročno odpiranje ali zapiranje platnene strehe MX-5 je sedaj bolj priročno zasnovano, izvedljivo med sedenjem v avtu.

Tudi ob vstopu v potniški prostor hitro veste, da ste v MX-5, čeprav je videz nove generacije opazno naprednejši, ima več okrasnih kovinskih elementov boljše materiale in natančnejšo izdelavo. Zgornji rob vrat je obarvan v barvo karoserije in se razpotegne v armaturno ploščo ter daje občutek povezave s prednjima blatnikoma. Od drugega paketa opreme dalje je na vrh armaturne plošče nameščen osrednji ekran sistema Mazda Connect, ki se ga upravlja z gumbi ob prestavni ročici. Z boljšimi paketi opreme MX-5 pridobi ozvočenje Bose z devetimi zvočniki, pri čemer so štirje vgrajeni v vzglavnika in s posebno tehnologijo TrueSpace predvajajo glasbo s prostorskim občutkom. Posebnost nove MX-5 je simetrična razporeditev okroglih merilnikov in šob ventilacije okoli voznika. Ta v novem modelu sedi 2 centimetra nižje in ima zaradi drugačnega prednjega stekla boljši pregled nad okolico. Pod zaprto streho pa je centimeter več prostora nad glavo.


Potniški prostor nove mazde MX-5 ostaja klasično oblikovan, a vsebuje vse smiselne pritekline sodobnega časa

V novo MX-5 se vgrajujeta dva štirivaljna bencinska motorja – 1,5-litrski Skyactiv G 130 (130 KM in 150 Nm) in 2-litrski Skyactiv G 160 (160 KM in 204 Nm). Obema je dodan 6-stopenjski ročni menjalnik, s kratkimi hitrimi natančnimi gibi prestavne ročice. Prvi mazdo MX-5 požene do 100 km/h v 8,3 sekunde in do najvišje hitrosti 204 km/h, drugi pa za pospešek potrebuje sekundo manj ter omogoča 10 km/h večjo končno hitrost. Povprečna poraba naj bi znašala 6, oziroma 6,6 litra. V času, ko so lepi motorji pozabljeni in vso »električno črevesje« pokrije plastičen pokrov, so se pri Mazdi posvetili tudi videzu motorja, oziroma ga nisi skrivali.

Ob razvoju so se potrudili za lahko gradnjo ter po »strategiji gramov« z različnimi posegi dosegli več kot 100 kilogramov manjšo maso. Med drugim to pomeni več jekel z visoko natezno trdnostjo, precej več aluminija in kljub temu izboljšano vzvojno togost. Slednja omogoči boljši občutek med vožnjo in boljše delovanje podvozja, ki ga spredaj sestavlja prema z dvojnimi vodili, zadaj pa večvodilna prema. Pogon je seveda speljan k zadnjim kolesom, motor je pomaknjen bolj nazaj in nižje, razporeditev mase je 50:50, vse skupaj pa zagotavlja odlično lego in vodljivost.


Za mazde MX-5 je značilen pristen užitek v vožnji - nova generacija je lažja, okretnejša, stabilnejša in še vedno dostopna

Pomembna pridobitev nove MX-5 so varnostni sistemi in pomagala, že znani iz drugih mazd šeste generacije. Voznika senzorji opozarjajo na neželeno zapuščanje voznega pasu, na vozila v mrtvem kotu in tudi na prečni promet pri vzvratnem speljevanju s parkirišča. LED prednje luči prilagajajo snop zavojem in samodejno tudi preklapljajo med dolgim ter kratkim snopom. Varnostno pomemben je aktivni pokrov motorja, ki v primeru trka s pešcem (na podlagi zaznave šestih senzorjev) privzdigne pokrov pred vetrobranskim steklom za dobrih 12 centimetrov in omehča udarec. Posledično je MX-5 avtomobil z najboljšo zaščito pešcev na trku Euro NCAP.

Paketi opreme so v mazdi MX-5 poimenovani enako ko v drugih mazdah. Vstopni nivo predstavlja Emotion, sledi Challenge (skupaj naj bi zajela 10 % prodaje), nato Attraction in Revolution (30 % prodaje), popolnoma opremljen pa je Revolution plus, ki naj bi dosegel kar 60 % prodaje. Večina kupcev (60 %) naj bi izbrala močnejši motor. Ponudbo izvedb mazde MX-5 sestavljajo: MX-5 Emotion G 130, MX-5 Challenge G 130, MX-5 Attraction G 130, MX-5 Revolution G 130 in G 160 ter MX-5 Revolution pro G 160. Kupci bodo veseli 5-letne garancije in ugodne cene. Osnovna MX-5 stane namreč 23.990 €, najdražja pa 31.490 €. V Sloveniji, kjer je bilo doslej prodanih 210 mazd MX-5, letos predvidevajo prodajo 20 vozil. 

 

V 27 letih skoraj milijon mazd MX-5

Mineva že 27 let od predstavitve prve mazde MX-5 - majhnega radsterja, ki je nadaljeval pristnost in zabavnost nekdanjih angleških in italijanskih vzornikov. Majhna okretna Japonka je od vsega začetka ponujala pristen in dostopen užitek v vožnji pod milim nebom ter povezanost voznika in vozila. Z leti je MX-5 postala najbolje prodajani roadster na svetu, letos pa se ji obeta nov jubilej – milijon izdelanih vozil.
 

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija