Mazda RX-vision

Sobota, 31 Oktober 2015

Mazda je na avtomobilskem salonu v Tokiu predstavila zelo atraktiven in skladen koncept športnega kupeja RX-vision. Kot smo ob prvi skici pravilno napovedali, gre za avtomobil, ki tako z imenom kot dizajnom napoveduje naslednike odmevnih športnih modelov z oznako RX-7 in RX-8, ki so imeli vgrajen rotacijski (Wanklov) motor. S konceptom, ki ima vgrajeno naslednjo generacijo rotacijskega motorja Skyactiv-R, Mazda nakazuje, da še vedno verjame v to specifično zasnovo.


Mazdini oblikovalci so zarisali zelo privlačno in dinamično obliko, skladnih karoserijskih razmerij – prednji del je izrazito dolg in nizek, blatnika sta dvignjena višje od pokrova motorja, kabina je pomaknjena proti zadnji osi, zadek koncepta pa je širok in kratek. Nizka silhueta in ozek pas stekel, skupaj s privzdignjeno ramensko linijo nad velikimi kolesi, ustvarijo vtis mišičastega in stabilnega avtomobila. Hkrati je oblika prečiščena, brez nepotrebnih gub, prelomov in razbrazdanih rež, zaradi česar se spogleduje z najlepšimi klasiki. 

Podobno kot na zunanjosti je tudi v potniškem prostoru opaziti zelo prečiščen in klasično estetski pristop k zasnovi. Preproste in zaobljene linije ustvarjajo mehek in čist vtis in s tem dovolijo izstopiti najbolj ključnim elementom za uživanje v vožnji - volanu, prestavni ročici, merilnikom in nujno potrebnim stikalom. Usnje je dopolnjeno z aluminijem, barvna kombinacija pa je usklajena z zunanjostjo in ponovno klasično športna - črno-rdeča.

Koncept RX-vision ima pod dolg prednji del vgrajeno novo generacijo rotacijskega motorja, ki se, v skladu s tehnologijami Skyactiv, imenuje Skyactiv-R (R kot rotary). Ravno zaradi specifične zasnove motorja je ta sploščen in omogoča nizko višino prednjega dela. Rotacijski motorji namreč pridobivajo pogonsko moč s pomočjo krožnega gibanja trikotnih rotorjev (v nasprotju z izmeničnim večinoma vertikalnim gibanjem batov v konvencionalnih avtomobilskih motorjih). Pogon je pri konceptu, kot tudi pri preteklih RX-modelih, speljan k zadnjim kolesom. 
 

Mazda RX-vision podatki:

  • Število sedežev: 2
  • Dolžina x širina x višina: 4,389 mm x 1,925 mm x 1,160 mm
  • Medosna razdalja: 2,700 mm
  • Motor: Skyactiv-R
  • Pogonski sklop: motor spredaj, pogon zadaj
  • Pnevmatike: 245/40 R20 spredaj / 285/35 R20 zadaj
  • Platišča: 20 x 9.5J spredaj / 20 x 11J zadaj

Mazda in rotacijski motorji

Mazda je uspela premagati številne tehnične probleme in svoj prvi rotacijsko gnani model Mazdo Cosmo Sport 110S poslala na trg leta 1967. Kasneje so se ji pridružili še drugi modeli. Najuspešnejša med njimi je bila Mazda RX-7, najbolje prodajani avto z rotacijskim motorjem na svetu. V obdobju med 1978 in 2002 jih je bilo izdelanih več kot 800.000. Pri Mazdi so si stalno prizadevali izboljšati moč, porabo goriva ter zdržljivost in je z modelom Mazda 787B leta 1991 kot edina znamka doslej z rotacijsko gnanim dirkalnikom, celo zmagala na 24-tih urah Le Mansa. Čeprav Mazda trenutno rotacijskih modelov nima v serijski proizvodnji, ni nikoli prenehala z njihovim nadaljnjim razvojem. Ravno z omenjeno novo oznako Skyactiv-R so poudarili svojo odločenost, da kupcem tudi v bodoče zagotovijo tehnologijo, ki izziva ustaljene vzorce in omogoča brezkompromisno uživanje za volanom.
 

Aleksander Praper

Galerija