10 let Peugeotovega rezervoarja ogljika

Petek, 05 December 2008

Leta 1998, kmalu po podpisu Kjotskega sporazuma, je Peugeot začel z velikim naravovarstvenim projektom pogozditve področja Amazonije, v državi Mato Grasse, v Braziliji. Pri projektu, v celoti financiranem s strani Peugeota, je po strokovni plati sodeloval francoski Nacionalni svet za gozdove..

Glavni namen je bila uspešna pogozditev amazonskega področja z lokalnimi drevesnimi vrstami, s čimer je bilo ustvarjeno naravno ujetje ogljika, kar posledično prispeva k naporom za zmanjševanje učinka tople grede. Namreč, tudi gozdovi imajo vlogo pri zmanjševanju ogrevanja ozračja, saj absorbirajo ogljikov dioksid (CO2), shranijo ogljik in v ozračje oddajo kisik.

Sekundarni namen projekta je proučevanje rasti in razvoja tega "novega"
gozda ; Katere so drevesne vrste, ki absorbirajo največ CO2? Kakšna je količina shranjenega ogljika? Pa tudi, kako se živalske vrste vedejo in prilagajajo na pogozdenem območju? Vsi ti izsledki bodo koristili prihodnjim pogozditvenim projektom.

Deset let od začetka projekta, imenovanega kar "Peugeotov gozdni rezervoar ogljika" lahko govorimo o uspešnem razvoju. 2.000 hektarjev golega področja je bilo uspešno pogozdenega z večinoma lokalnimi vrstami, posejanih je bilo nad 2 milijona dreves 50-ih različnih vrst , absorpcija CO2 pa je merjena letno po mednarodno priznani metodi (GIEC/IPCC).

 

Peugeot Slovenija