Letni rezultati Skupine PSA Peugeot Citroen

Sobota, 18 Februar 2012

Prihodki Skupine PSA Peugeot Citroen so zrasli za 6.9 odstotkov oziroma 59,912 milijonov evrov, kar je posledica uspešnosti novih modelov in razmaha družbe Faurecia. Tako Peugeot kot Citroen sta zadovoljna s prodajo prestižnejših modelov in tudi v bodoče načrtujeta usmeritev v višje segmente. Prvi sadovi omenjene strategije bodo razvidni že na avtomobilskem salonu v Ženevi.



Philippe Varin, predsednik uprave PSA Peugeot Citroën, je povedal: “Poslabšanje našega poslovnega okolja ob koncu prve polovice leta je posledično vodilo do slabih rezultatov na našem avtomobilskem področju. Druga področja, kot so Faurecia, Gefco in banka PSA Finance, so pozitivno prispevali k našim rezultatom. Uvajamo močan program za upravljanje gotovine: naše varčevalne ukrepe, napovedane oktobra 2011, smo z 800 milijonov zvišali na 1 milijardo evrov. Dodatno bomo vzpostavili program odprave sredstev, tudi v podjetju CITER, kar predstavlja nepremičnine in začetni kapital Gefcoja, v skupnem znesku 1,5 miljarde evrov. Tako ostaja naša finančna situacija stabilna in zavarovana. Pričakujemo, da bodo razmere na evropskem trgu v tem letu ostale težavne. Mi se bomo globalno širili, predvsem z našo drugo mešano družbo na Kitajskem. Obe naši znamki bosta nadaljevali s trženjskimi aktivnostmi in usmeritvijo v višje segmente trga. Ključna dogodka leta bosta lansiranje peugeota 208 in citroëna DS5 in kot svetovna premiera lansiranje štirih popolnoma dizelskih hibridov."

Operativni prihodek Skupine znaša 1,315 milijonov evrov, z negativnim doprinosom 92 milijonov evrov s strani avtomobilske divizije. Neto prihodek, delež Skupine znaša 588 milijonov evrov, kar vključuje €150 milijonov podružnice Dongfeng Peugeot Citroën. Neto dolg znaša 3.4 milijarde evrov na dan 31. decembra 2011, in 2.9 milijard evrov pro forma glede na prodajo družbe za najem vozil CITER, sklenjene v 2011 in končane 1. februarja 2012, v primerjavi z 1.6 milijarde evrov na dan 30. junija 2011.


Pregled leta 2012
V letu 2012 Skupina predvideva, da se bo avtomobilski trg v 30-ih državah Evrope zmanjšal za okoli 5 odstotkov, v Franciji pa za okoli 10 odstotkov. Izven Evrope Skupina predvideva, da se bo trg na Kitajskem povečal za okoli 7 odstotkov, v Latinski Ameriki za okoli 6 in v Rusiji za 5 odstotkov. V letu 2012 naj bi se dolg Skupine vidno zmanjšal, predvsem zaradi programa upravljanja z gotovino, odpravo sredstev in lansiranjem novih modelov.


Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper