5 milijonov BMW serije 5 v peti generaciji

Petek, 08 Februar 2008

29. januar 2008, označuje novi mejnik znotraj uspešne BMW zgodovine. Na ta dan je s tekočega traku obrata v Dingolfingu zapeljal petmilijonti BMW serije 5 – varčen in dinamičen model 530d limuzina, v kovinski Carbon črni barvi..

Celotna zgodba se začenja v letu 1972: takrat je bila na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu na ogled prva generacija BMW serije 5 – ravno po zaključku olimpijskih iger in dokončanju famoznega štiricilindričnega BMW poslopja. BMW serije 5 je premierno prejel novo identifikacijo – prva številka je pomenila tip vozila, druga in tretja pa sta predstavljali motorizacijo oz. delovno prostornino motorja. Novi dvolitrski štirivaljnik je torej nosil oznako modela BMW 520 – izgovorjeno „pet-dvajset“. Prva vozila so se najprej izdelovala v münchenskem obratu, preden se je proizvodnja jeseni leta 1973, preselila v povsem nov BMW obrat v Dingolfingu. Že s prvo generacijo BMW serije 5 (699.094 avtomobilov), bi lahko podjetje proizvodno kvoto avtomobilov tega razreda več kot podvojilo. Izjemnega zanimanja nad BMW serije 5 niso izkazovali samo domači kupci: več kot polovica vseh BMW serije 5 je bilo izvoženih na tuje trge.

Poleti leta 1981, je BMW javnosti predstavil drugo generacijo BMW serije 5 (722.328 avtomobilov). Revolucionarna odločitev v uspešni zgodovini BMW je padla leta 1983, ko je podjetje na izjemno konkurenčni trg dizelskih vozil vstopilo z novim modelom BMW 524td.

V januarju leta 1988, je končno sledila tretja generacija BMW serije 5 (1.333.438 avtomobilov), ki se je prvič v zgodovini te BMW serije predstavila izključno s šestvaljnimi motorji. Pod oznako „touring“ je BMW AG v letu 1991, svojo paleto modelov razširil še na kombi model.

V letu 1995, je BMW s predstavitvijo četrte generacije serije 5 (1.470.757 avtomobilov), v svojem razredu postavil mejnik na področju statične in dinamične torzijske togosti. Kot prvi izdelovalec avtomobilov na svetu je podjetje pri aktualni peti generaciji BMW serije 5 (doslej že milijon izdelanih avtomobilov), uvedlo nov program lahke gradnje pri izdelovanju vozil. Tako je struktura celotnega prednjega dela izdelana iz aluminija, kar ob zmanjšani teži vozila, prispeva k optimalni porazdelitvi obremenitve med obe premi. Poleg tega je BMW serije 5 od leta 2007, na voljo z najnovejšo tehnologijo Efficient Dynamics. Na ta način se omeji poraba goriva, istočasno pa tako značilna BMW dinamika ostaja nespremenjena. Posebej velja izpostaviti novi BMW 520d, letnik modela 2008, ki kot prvo vozilo svojega razreda vrednost izpusta emisij CO2 ohrani pod mejo 140g na kilometer. Pri povprečni porabi goriva 5,1 litrov na 100 kilometrov in z močnim 130 KW/177 KM dizelskim štirivaljnim agregatom, doseže limuzina zavidljivo vrednost izpusta emisij CO2 v okolje: 136g/km.

Izdelovanje premium vozil pa zahteva tudi predane sodelavce: BMW obrat v Dingolfingu je z okrog 20.000 zaposlenimi, največje proizvodno središče BMW Group, kjer se poleg skoraj vseh modelov BMW serije 5, izdelujejo tudi modeli BMW serije 7 in BMW serije 6, kot tudi surova karoserija za blagovno znamko Rolls-Royce.

 

BMW Group Slovenija