BMW je z novim M5 postavil dva ekstremna svetovna rekorda v driftu

Ponedeljek, 05 Februar 2018

BMW-jev inštruktor Johan Schwartz in glavni inštruktor BMW Performance centra, Matt Mullins, sta postavila kar dva nova Guinnessova svetovna rekorda z novim BMW M5 – najdaljše bočno drsenje (drift) v osmih urah in najdaljše vzporedno drsenje dveh vozil. BMW je rekord izvedel s pomočjo posebej razvitega dolivanja goriva med vožnjo.

BMW je potrdil, da sta rekorda, ki sta ju 11. decembra v BMW Performance centru, v Južni Karolini postavili z novim BMW M5 priznana kot Guinessova svetovna rekorda. Johan Schwartz je na tako imenovani drsni plošči izvedel najdaljši neprekinjeni drift v osmih urah. Kar 374,2 kilometra je brez prekinitve bočno drsel in krepko porazil dosedanji rekord 230,1 kilometrov. Ta podvig BMW-ju ne bi uspel z enim rezervoarjem goriva, kar načeloma pomeni, da bi poskus morali prekiniti, ko bi goriva zmanjkalo. Zato so razvili poseben sistem za dolivanje goriva, po zgledu sistema za dolivanje goriva v vojaška letala med letom.

Polnjenje pa so izvedli ročno in sicer tako, da se je drugi M5, z Mattom Mullinsom za volanu, pridružil vozilu,ki je postavljalo rekord, se prilagodil njegovi hitrosti, skozi zadnje okno pa je polnjenje goriva opravil Matt Burns, iz podjetja Detroit Speed, ki je razvilo sistem za polnjenje. Pri tem sta oba M5 vzporedno drsela kar 79,3 kilometra in postavila še rekord za najdaljši vzporedni drift na umetno namočeni površini.

Aleksander Praper

Video

Galerija