Rezultati preverjanja izpušnih emisij BMW-ja 320d niso potrdili sumov

Četrtek, 15 Februar 2018

Zvezni nemški urad za motorna vozila (KBA) je danes objavil rezultate testov, ki so jih izvedli na BMW-ju 320d, na podlagi kritik s strani okoljevarstvene organizacije “Deutsche Umwelthilfe”. Ta je v lanskem decembru sprožila val ugibanj, da emisije omenjenega  dizelskega BMW-ja v realni uporabi krepko presegajo deklarirane vrednosti in predvidela, da BMW za doseganje ustreznih rezultatov uporablja naprave za manipuliranje z emisijami. 

KBA je po analizi meritev potrdil, da rezultati testov BMW 320d ustrezajo zakonskim predpisom. Pridobljeni rezultati tudi namigujejo, da so bile kritike nemške okoljevarstvene organizacije posledica pomanjkljive izvedbe testov ter prisiljenih voznih situacij. Emisije modela BMW 320D naj bi bile v okvirih tehnično pričakovanih in v okviru dovoljenih odstopanj. Zaznane niso bile kakršne koli manipulacije za zmanjševanje emisij.

Klaus Fröhlich, član upravnega odbora BMW AG, odgovoren za razvoj, je pojasnil: "Že zaradi naših principov vozila BMW Group niso manipulirana in izpolnjujejo vse ustrezne zakonske zahteve. Naši dizelski motorji so čisti. Javnost in politiki se lahko zanesejo na to, in predvsem se lahko zanesejo naši kupci ter zaposleni. "

Aleksander Praper