8 milijonov Toyotinih hibridov dokazuje, da hibridi niso muha enodnevnica

Petek, 21 Avgust 2015

Pisalo se je leto 1995 in hibridni avtomobili so bili nepreizkušeni eksperimentalni stroji z zelo negotovo prihodnostjo. Toyota si je drznila verjetni v prihodnost hibridov, čeprav jih nekatere znamke uvajajo šele danes - 20 let kasneje. V tem obdobju je Toyoti uspelo prodati že več kot osem milijonov hibridnih vozil, pri čemer je od zadnjega milijonskega mejnika minilo samo deset mesecev.


Priporočamo: Zgodovina Toyotinih in Lexusovih hibridov


Toyotin predsednik Takeši Učijamada se rad spominja zgodbe o prvem prototipu priusa in o tem, kako ga je njegova ekipa kar 49 dni neuspešno skušala spraviti v tek. »
Nismo vedeli, kaj je narobe, zato smo vsak dan delali pozno v noč, da bi ugotovili vzrok. Okrog božiča smo ga končno spravili v tek, toda zmogel je prevoziti samo 500 metrov!«

Težko si je predstavljati, kaj lahko pomeni številka osem milijonov za okolje in za lastnike hibridnih vozil. Pri Toyoti so izračunali, da so do 31. julija njihova hibridna vozila poskrbela, da je bilo v ozračje izpuščeno za 58 milijonov ton manj CO2, kot bi ga v enakem času izpustila podobno velika in zmogljiva vozila z bencinskim motorjem. Pri Toyoti tudi ocenjujejo, da so njihova hibridna vozila prihranila približno 22 milijonov kilolitrov bencina v primerjavi s porabo podobno velikih vozil z bencinskim motorjem.

Sporočilo, ki ga v sebi nosijo Toyotini prodajni rezultati, je jasno: hibridna vozila niso samo muha enodnevnica, saj so našla svoj dom po vsem svetu. Od začetka prodaje priusa, leta 1997, so pri Toyoti postopoma dodajali hibridne modele v svojo ponudbo vozil, od kompaktnega hibridnega yarisa do nedavno predstavljenega hibridnega RAV4. Od tega meseca Toyota v več kot 90 državah prodaja 30 modelov hibridnih osebnih vozil in en model priključnega hibrida.

Samo v zadnjem letu je Toyota izdelala vrsto novih hibridnih modelov, med katerimi so Esquire Hybrid (samo na Japonskem), Lexus RC300h in nedavno predstavljeni model Sienta Hybrid. Drugi novi hibridni modeli, ki bodo zelo kmalu na voljo, pa so Corolla Hybrid in Levin Hybrid (samo na Kitajskem) ter RAV4 Hybrid. Lansiranje novih hibridnih modelov se bo nadaljevalo in naprodaj bodo v več državah kot kdajkoli prej.

Hibridne tehnologije, ki zajemajo vse sestavne tehnologije, nujne za razvoj okolju prijaznih avtomobilov, in omogočajo uporabo različnih kombinacij goriv, pri Toyoti izpostavljajo kot ključne okoljevarstvene tehnologije 21. stoletja. S pomočjo teh tehnologij bodo pri Toyoti izboljšali tudi nehibridne avtomobile. Pri Toyoti želijo nadaljevati z izboljšavami zmogljivosti, zmanjševanjem stroškov in širitvijo ponudbe izdelkov, vključno z nehibridnimi vozili.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper