ADAC toyoto auris hybrid imenoval za »avto prihodnosti«

Sreda, 12 Januar 2011
Nagrada »Rumeni angel 2011«, ki jo podeljuje nemški  avtomobilski klub ADAC, je to leto uvedla novo kategorijo »Car of the future«. Prvi naslov »avtomobila prihodnosti« so podelili prvem polnem hibridu v kompaktnem segmentu – Toyoti Auris hybrid – ki naj bi v povprečju porabila le 3,8 litra bencina in v ozračje izpustila 89 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer.



Odločilni faktorji za zmago aurisa hybrid so bili: praktičnost, učinkovitost in okoljska prijaznost. Žiriji je bila poleg tega pomembna tudi cenovna dostopnost tehnologije prihodnosti. Po sklepu žirije je toyota auris trenutno najbolj napredni hibrid upoštevajoč vsakodnevno uporabnost, vpliv na okolje in varnost. Sklep so postavili na podlagi novih ADAC metod, ki naj bi zagotovile objektivno presojo vozil.

Ključni kriteriji pri izboru so bili: ekologija (onesnaževanje, CO2 emisije), stroški (osnovna cena, stroški goriva), praktičnost (število sedežev, prtljažni prostor, maksimalni doseg, čas potreben za polnjenje goriva) in varnost (zračne blazine, ESP). Za naslov so se lahko potegovala vozila opremljena z motorji na bencin, nafto ali alternativna goriva. Opremljena so morala biti s sistemom start/stop, benvcinski motorji so morali ustrezati vsaj standardom Euro 5, dizelski pa Euro 6.