Aston Martin vstopa v partnerstvo z Mercedes-AMG

Petek, 26 Julij 2013

Luksuzno-športna britanska avtomobilska znamka Aston Martin v času praznovanja 100-letnice vstopa v pomembno sodelovanje. Bodoči modeli Aston Martin bodo imeli vgrajene V8 motorje in električne/elektronske komponente Mercedes-AMG. V zameno za to naj bi Daimler AG pridobil maksimalno 5 % ne-glasovalnih delnic in se s tem pridružil ostalim delničarjem: Investment DAR, Adeem Investment in Investindustrial.

Aston Martin in Mercedes-AMG, ki je v 100 % lasti avtomobilske družbe Daimler AG, sta danes objavila podpis pisma o nameri, po katerem naj bi obe podjetji konec leta podpisali pogodbo o partnerstvu na tehničnem področju. Aston Martin naj bi potem pridobil dostop do različnih komponent znamk Mercedes-AMG GmbH in Mercedes-Benz, kar bo podprlo razvoj tehnično naprednih modelov nove generacije. Ključni element partnerstva je torej dogovor o dobavi komponent med družbami Mercedes-AMG, Daimler AG in Aston Martin.  To pa ne bo spremenilo načina in lokacije proizvodnje aston martinov, saj bodo te še vedno proizvajali v Gaydonu, v Angliji.

Direktor produktnega razvoja pri Aston Martinu, Ian Minards, je podpis pisma o nameri komentiral: “AMG smo izbrali specifično kot osnovo za razvoj pogonskih sklopov. Aston Martin pridobiva najboljše tehnologije od vodilnih dobaviteljev po svetu in prilika, da mednje vključimo AMG je odlična novica za znamko ob vstopu v naše drugo stoletje!” Tudi predstavniki Mercedes-AMG so izrazili ponos, da jih je Aston Martin izbral za dobavitelje in tako potrdil njihovo kakovost.

Podjetji sta tudi potrdili, da bodo inženirji obeh znamk skupno optimizirali izvedbo tega tehničnega partnerstva.

Aleksander Praper