BMW Art Guide - Prvi globalni priročnik zbirk sodobne umetnosti

Sobota, 16 Junij 2012

Independent Collectors GmbH, Hatje Cantz in BMW so 12. junija 2012, ob priložnosti letošnjega dogodka Art Basel, največjega sejema moderne in sodobne umetnosti na svetu, s ponosom predstavili prvi globalni priročnik zasebnih in javno dostopnih zbirk sodobne umetnosti: BMW Art Guide by Independent Collectors.



Kot prva tovrstna izdaja, ponuja priročnik mednarodni pregled 173 javno dostopnih zasebnih zbirk sodobne umetnosti. Kratki portreti kolekcij, ki so opremljeni z barvnimi ilustracijami, popeljejo bralca v več kot 30 držav, skozi področja in soseske, ki so večkrat onkraj utrtih pešpoti.

“Zelo uporabna knjiga brez kakršnega koli rokokojskega dolgovezenja,” pravi Anna Somers Cocks, ustanovna urednica The Art Newspaper. BMW Art Guide by Independent Collectors je prva skupna izdaja podjetja BMW AG in organizacije Independent Collectors GmbH. Njuno partnerstvo se je začelo leta 2009. Enako kot ostali skupni projekti, služi tudi ta priročnik skupnemu cilju: narediti zasebno sodobno umetnost dostopno javnosti.

“Ta projekt je mejnik za organizacijo Independent Collectors, katere vsebina je bila do tega trenutka dostopna izključno preko spleta. Mislim, da je to mejnik tudi za BMW,” pravi Christian Schwarm, ustanovitelj Independent Collectors. “Absolutno,” se glasi odgovor Uweja Ellinghausa, direktorja oddelka Brand Management BMW in Marketingservices BMW Group. “Ideja Art Guide nam je bila všeč od samega začetka. Da bi še močneje poudarili svoj interes, smo se v sodelovanju z našim partnerjem odločili za prvo izdajo takšne knjige.

Med objavljenimi zbirkami so Sammlung Boros (Nemčija), Fundación Chirivella Soriano (Španija), Devi Art Foundation (Indija), Essl Museum (Avstrija), Fondation Francès (Francija), Sammlung Goetz (Nemčija), Collezione Gori (Italija), The Hess Art Collection (Argentina, Južna Afrika, ZDA), Instituto Inhotim (Brazilija), Sammlung Majerus (Luksemburg), MALBA—Fundación Costantini (Argentina), The Margulies Collection at the Warehouse (ZDA), Museum of Old and New Art (Avstralija), Rennie Collection (Kanada), Fondazione Sandretto Re Rebaudengo (Italija), Sammlung Schroth (Nemčija), Vanhaerents Art Collection (Belgija), Zabludowicz Collection (Finska, Velika Britanija, ZDA) in številne druge.

V več kot 40 letih je BMW Group, kot pobudnik in aktivni partner, sodeloval v preko 100 kulturnih projektih po celem svetu. Podjetje usmerja glavni poudarek svoje dolgoročne predanosti sodobni in moderni umetnosti, jazzu in klasični glasbi ter arhitekturi in dizajnu. Leta 1972 je umetnik Gerhard Richter naslikal tri slike velikega formata posebej za vežo sedeža BMW Group v Münchnu. Od takrat so z BMW sodelovali umetniki, kot so Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Olafur Eliasson, Jeff Koons, Zubin Mehta, Daniel Barenboim in Anna Netrebko.

Independent Collectors je prva mednarodna spletna organizacija za zbiratelje sodobne in moderne umetnosti. Od leta 2008 ponuja to spletno okolje zbirateljem možnost, da predstavijo svoje zasebne umetniške zbirke na spletu in da komunicirajo z enako mislečimi ljudmi po svetu. Danes je pri Independent Collectors registriranih več kot 4.000 zbirateljev iz 90 držav, kar pomeni da je javno dostopnih več kot 18.000 umetnin na približno 1.800 spletnih razstavah.

Hatje Cantz, s sedežem v mestu Ostfildern blizu Stuttgarta in s podružnico v Berlinu, je ena vodilnih specializiranih založb umetniških knjig. V tesnem sodelovanju z mednarodnimi muzeji in umetniki, vsako leto izide okoli 250 novih del, med katerimi jih je več kot polovica v angleščini ali drugih jezikih. Poleg umetniških monografij, sodeluje založniška hiša pri izdajanju katalogov z akademsko zaslugo z uveljavljenimi umetniškimi institucijami.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper