BMW Group na podnebnem vrhu v Kopenhagnu

Torek, 08 December 2009

Na podnebnem vrhu v Kopenhagnu (COP 15, 7. do 18. december), bo BMW Group aktivno dejaven pri celi vrsti aktivnosti, s čemer bo okrepil svojo obvezo v boju proti podnebnim spremembam, kot vodilni avtomobilski proizvajalec na področju trajnostnega razvoja. BMW Group ne bo zagotovil le vozil za uradne prevoze udeležencev vrha ZN, temveč bo na takšnem dogodku prvič sodeloval tudi na dveh uradnih spremljevalnih dogodkih, kjer bo izpostavil ključne ideje za učinkovito spoprijemanje s podnebnimi razmerami. BMW Group bo prav tako sogostitelj simpozija v Muzeju sodobne umetnosti Lousiana. Konec koncev pa BMW Group prav tako podpira "hopenhagensko" kampanjo, ki so jo za ukrepanje proti podnebnim spremembam spodbudili Združeni Narodi.

 Pred globalnim klimatskim vrhom je dr. Norbert Reithofer, predsednik upravnega odbora BMW AG, izpostavil nekaj svojih pričakovanj: "Vsekakor podpiramo skupen cilj po zmanjšanju podnebnih sprememb. Industrijske države morajo prevzeti breme enakomerno. Kar zadeva sektor mobilnosti, vidi Reithofer sledeče izzive: "Pričakujemo, da bo vrh v Kopenhavnu pripomogel k tlakovanju poti za trajnostno mobilnost. Naslednji korak po sprejetju ambicioznih ciljev, bo prenos teh ciljev v konkretne ukrepe. Na primer, vlade morajo ponuditi iniciative v smeri nakupa električnih avtomobilov, da bi zagotovile zadostna prvotna naročila."

Zmanjšanje emisij CO2 za vsaj 25% do 2020
Istočasno je BMW Group prav tako obvezan za izvajanje svojega lastnega prispevka v smeri podnebnih ciljev. Družba namerava zmanjšati emisije CO2 svojih proizvodov za vsaj 25% do leta 2020. Za dosego tega cilja bodo inovativne tehnologije, kot je električni pogon z nič emisijami, igrale ključno vlogo. Med leti 1995 in 2008 je BMW Group že zmanjšal povprečne emisije svoje flote avtomobilov v EU za več kot 25%. Družba je lansirala obsežno strategijo trajnostnega razvoja. Frank-Peter Arndt, član upravnega odbora BMW AG, odgovoren za proizvodnjo, pravi: "BMW Group je svetovno najuspešnejši avtomobilski proizvajalec na področju trajnostnega razvoja. To dejstvo je bilo znova potrjeno leta 2009, ko se je BMW Group po indeksu trajnostnega razvoja Dow Jones Sustainability Index že petič zapored uvrstil na sam vrh v avtomobilskem sektorju. Noben drug proizvajalec ni tako ekonomičen pri izrabi svojih virov. Za nas predstavlja ta rezultat motivacijo in obvezo hkrati. Tako pri naših proizvodih, kakor tudi v naših proizvodnih procesih, ne bomo zmanjševali začrtanega tempa. Prizadevamo si zagotavljati, da so vsi naši procesi usmerjeni k trajnostnemu razvoju."

Čisti prevozi na vrhu: MINI E in BMW Hydrogen 7 sodelujeta kot uradni prevozni sredstvi flote vozil ZN
Kot uradni dobavitelj avtomobilov na letošnjem vrhu o podnebnih spremembah (COP 15), bo BMW Group za prevoz udeležencev dobavil 14 brezemisijskih prestižnih limuzin s pogonom na vodik BMW Hydrogen 7, deset modelov BMW 520d z ekstra učinkovitimi dizelskimi motorji in deset varnostnih vozil. Dodatni trije modeli MINI E, ki vozijo izključno na električni pogon, se bodo udeležili uradnega demonstracijskega programa. Ta prispevek prikazuje širok spekter BMW Group pri rešitvah trajnostne mobilnosti, od običajnih dizelskih motorjev z notranjim izgorevanjem z ekstra nizkimi emisijami, do brezemisijskih prestižnih limuzin na vodik in povsem električnih vozil. V lanskem letu je BMW Group že dobavil floto avtomobilov BMW Hydrogen 7  za predhodno konferenco ZN o podnebnih spremembah (COP 14), ki ga je Poljska gostila v mestu Poznan.


 Bistven prispevek– na pogajanjih predstavlja BMW Group svojo strokovno ekspertizo na področju trajnostnega razvoja.
Poleg vsega naštetega, bo BMW Group pri samih pogajanjih prav tako sodeloval s svojim prispevkom, kot udeleženec v intenzivni diskusiji s ključno temo. S predstavitvijo strokovne ekspertize BMW Group na podnebnem vrhu ZN, se bodo v Kobenhagnu predstavniki podjetja udeležili dveh uradnih spremljevalnih dogodkov. Mesto srečanja bo razstavno središče "Bella Center".

Umetnost sreča trajnostni razvoj – simpozij v Muzeju sodobne umetnosti  Lousiana
V času poteka konference ZN o podnebnih spremembah (COP 15) v Kopenhagnu, bosta Muzej sodobne umetnosti Lousina in BMW Group gostila javni simpozij z naslovom "Where do we go from here?", kjer bodo pri okroglih mizah in diskusijah sodelovali vrhunski svetovni strokovnjaki, umetniki in druge velike osebnosti s področij arhitekture, oblikovanja, sodobne umetnosti in tehnologije. Med sodelujočimi bosta tudi umetnik Olafur Eliasson in Ulrich Kranz, vodja programa električne mobilnosti BMW Group z naslovom "project i". Leta 2008, je Eliasson ustvaril 16. BMW Art Car – "Your mobile expectations: BMW H2R project" – ki je temeljil na prototipu z vodikovim pogonom in ki je izpostavil teme, kot so mobilnost, začasnost in obnovljive energije. Simpozij je neposredno sodelovanje med Muzejem sodobne umetnosti  Lousiana in BMW Group. Več informacij vam je na voljo na naslovu www.louisiana.dk

"Hopenhagen" prinaša upanje (hope) za svet
Modele MINI E z električnim pogonom, ki se bodo vozili po Kopenhagnu bo le stežka zgrešiti: velik logotip v obliki ročnega podpisa "Hopenhagen" bo poudarjal sporočilnost, da je BMW Group uradni partner kampanje "Hopenhagen". Oglaševalska kampanja "Hopenhagen", za katero je zaslužna neprofitna organizacija mednarodnega oglaševalskega združenja (IAA) pod okriljem ZN, apelira za podpise z mednarodno podnebno peticijo, ki poziva na vidne rešitve pri podnebni konferenci ZN. Osrednja točka kampanje je spletno mesto http://www.hopenhagen.org, kjer je svoja sporočila in upanja na uspešne dogovore v Kopenhagnu izrazilo že pribl. 400.000 ljudi.

Obsežne aktivnosti BMW Group na podnebnem vrhu jasno pričajo, da podjetje zavestno sprejema svojo odgovornost v partnerstvu z vsemi delničarji, pri razvoju smernic, ki se bodo lahko spopadle z globalnimi podnebnimi spremembami. Kopenhagen označuje pomemben mejnik v tem procesu. 

 

BMW Group Slovenija