BMW Group prehaja na energijo iz obnovljivih virov

Nedelja, 22 Marec 2015

Na letni novinarski konferenci 2015 je BMW Group sporočil, da je prvič v svoji zgodovini 51% električne energije na svetovni ravni bilo pridobljene iz obnovljivih virov. To je pomemben mejnik za podjetje, katerega cilj je konstantno povečevanje deleža obnovljive energije do 100 % v prihajajočih letih.

BMW Group ima načrt postopnega prehoda podjetja do 100 % dobave električne energije iz obnovljivih virov. Prvi korak je izboljšanje učinkovitosti porabe energije v obratih po vsem svetu. Drugi korak je namestitev sistemov, ki generirajo elektriko iz obnovljivih virov za posamezne lokacije. V tretjem koraku bo BMW Group od energetskih podjetij kupoval elektriko iz obnovljivih virov.

Ursula Mathar, vodja trajnostnega razvoja in zaščite okolja pri BMW Group: ''Imamo jasen cilj in konkreten načrt za prehod k obnovljivi energiji. Vsekakor pa je ekonomska utemeljenost ključna za implementacijo. Izpolnjeni morajo biti pogoji, da bomo lahko naše proizvodne obrate korak za korakom vklučili v ta proces.''

51 % energije, ki je na svetovni ravni dobavljena BMW Group, je že pridobljene iz obnovljivih virov. V Leipzigu, v Nemčiji, BMW Group uporablja vetrno energijo. V sredini leta 2013 so v tovarni začele delovati štiri vetrnice, ki proizvedejo vso potrebno energijo za proizvodnjo BMW i3 in BMW i8. V tovarni v Spartanburgu v Južni Karolini v ZDA sistem metana zagotavlja okoli 50 % energije, potrebne za proizvodnjo. V tovarni Rosslyn v Južni Afriki je bil konec leta 2014 položen temeljni kamen za kombinirano toplotno in energijsko enoto, ki jo poganja bioplin. Plin je pridobljen iz odpadkov iz kravjih in piščančjih farm. Uporaba tega sistema bo tovarni zagotovila več kot 25 % energije, potrebne za proizvodnjo v letošnjem letu.

BMW Group pristopa k trajnostnemu razvoju preko celotne proizvodne verige. Poleg zmanjševanja emisij CO2, so varovanje okolja, trajnost v dobavni verigi, osredotočanje zaposlenih in korporativna družbena odgovornost integralni del strategije.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper