BMW Guggenheim lab ponovno odprl svoja vrata

Nedelja, 24 Junij 2012

BMW Guggenheim Lab je 15. junija v Berlinu odprl svoja vrata. Berlin je druga postaja v projektu šestletne globalne turneje in ponuja brezplačne aktivnosti od 15. junija do 29. julija 2012. BMW Guggenheim Lab v Berlinu je začasen javni prostor in spletni forum za spodbujanje javnega dialoga o vprašanjih povezanih z urbanim življenjem.


BMW Guggenheim Lab Berlin se osredotoča na lokalni možganski trust in poskuša krepiti vlogo občanov, da se s posebej oblikovanimi programi aktivnosti in ponujenimi orodji poskušajo aktivno vključiti v spreminjanje mesta.

»Veseli smo, da se je BMW Guggenheim Lab odprl v Berlinu, tako bomo lahko začeli živahno obdobje javne razprave in debate o tem, kako lahko prebivalci oblikujejo mesto v katerem živijo,« je povedal Richard Armstrong, direktor Muzeja in Fundacije Solomon R. Guggenheim. »Veseli nas, da bomo lahko pozdravili prebivalce mesta Berlin kot tudi obiskovalce iz celega sveta, ter jih povabili, da se nam pridružijo pri tem revolucionarnem urbanem eksperimentu.«

Program BMW Guggenheim Lab Berlin
Pod sloganom »Confrontin Comfort« (soočenje z udobjem), teme prvih dveh let globalne turneje, se program v Berlinskem laboratoriju osredotoča na pomembnost »aktivnosti«, da bi dosegli spremembo v mestu. Laboratorij raziskuje problematiko sodobnega urbanega življenja, vse od infrastrukture do tehnologije ter trajnostnega razvoja, skozi programe, ki spodbujajo obiskovalce k sodelovanju in izmenjavi vprašanj, odgovorov, mnenj in dialoga.

»Cilj laboratorija BMW Guggenheim Lab je vzpostaviti dialog o prihodnosti mesta in ustanoviti forum, kjer bodo ljudje iz vseh družbenih okolij ustvarjali in izmenjali ideje,« je izpostavila Maria Nicanor, kustosinja laboratorija BMW Guggenheim Lab. »Berlin je idealno mesto za razvoj prihodnje filozofije, zaradi močno zakoreninjenega sistema aktivne udeležbe svojih prebivalcev.«

Program je oblikovala in razvila ekipa Berlinskega laboratorija (José Gómez-Márquez, Carlo Ratti, Corinne Rose, and Rachel Smith), mednarodna in multidisciplinarna skupina inovatorjev in strokovnjakov pod vodstvom kustosinje laboratorija Maria Nicanora ter s prispevki lokalnih organizacij. Program, ki ga lahko najdete na spletni strani laboratorija BMW Guggenheim Lab vključuje več kot sto dogodkov na lokaciji Pfefferber in drugod po mestu. Osredotočen je na štiri glavne teme:

  • Empowerment Technologies /tehnologije opolnomočenja/ (15. junij - 24. junij)
  • Dynamic Connections /Dinamične povezave/ (27. junij – 6. julij)
  • Urban Micro-Lens /Urbani mikro-objektiv/ (7. julij – 18. julij)
  • SENSEable City (19. julij – 29. julij)

Poleg programa, ki se izvaja na kompleksu Pfefferberg, berlinski Laboratorij ponuja široko paleto raziskovanj mesta, kot so vodeni ogledi, ekskurzije in sprehajalne delavnice. Vse podrobnosti lahko najdete na spletni strani laboratorija BMW Guggenheim Lab. Aktivnosti v sklopu BMW Guggenheim Lab Berlin bodo dokumentirane na uradnem blogu laboratorija, na katerem bodo objavljeni tudi intervjuji s sodelavci laboratorija BMW Guggenheim Lab. Javnost je vabljena, da se pridruži socialni skupnosti na spletu in sicer na Twitterju, Facebooku, YouTubu, Flilckrju in Foursquareu.

Poziv k zbiranju idej na temo »City Forward: Prihodnost mesta«
V sodelovanju z »GOOD«, je laboratorij BMW Guggenheim Lab začel po vsem svetu s spletnim pozivom za zbiranje idej, kako ustvariti urbano udobje. Zastavlja se vprašanje: »Kako bi preoblikoval javni prostor v tvojem mestu, da bi bil bolj udoben?« Javnost je vabljena, da poda napredna razmišljanja, inovativne, domiselne, presenetljive ali nekonvencionalne ideje, ki bi izboljšale izkušnje ljudi na javnem prostoru. Vpisi idej se lahko predložijo na spletni strani good.is/cityforward od 19. junija 2012. Izbrani vpisi idej bodo predstavljeni v laboratoriju BMW Guggenheim Lab, na spletni strani projekta GOOD ter drugih kanalih socialnih medijih.

Informacije za obiskovalce
Laboratorij se nahaja na Prenzlauer Berg na Schönhauser Allee 176 v kompleksu stare pivovarne Pfefferberg iz 19. stoletja. Obisk laboratorija BMW Guggenheim Lab in vseh aktivnosti je brezplačen. Za določene aktivnosti je potrebna predhodna spletna prijava. Laboratorij je odprt od srede do petka od 14.00 do 22.00 ure, ob sobotah in nedeljah pa od 12.00 do 22.00 ure.

O BMW Guggenheim Lab
Laboratorij BMW Guggenheim Lab je nastal kot skupna pobuda Fundacije Solomon R. Guggenheim in BMW Group. Nastanjen je v mobilni strukturi, ki jo je oblikovalo tokijsko arhitekturno podjetje Atelier Bow-Wow, svojo premiero pa je BMW Guggenheim Lab doživel v New Yorku, poleti 2011. V obdobju šestih let, bo BMW Guggenheim Lab potoval po skupno devetih mestih po vsem svetu v treh ciklih po dve leti, vsak cikel pa bo imel svojo tematiko in strukturo. Za mestom Berlin – druga postaja turneje, se bo BMW Guggenheim Lab pozimi 2012-13 preselil v Mumbai.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper