BMW in Sixt s skupnim podjetjem DriveNow

Sreda, 23 Marec 2011
Skupina BMW Group in podjetje Sixt AG sta ustvarili skupno podjetje za inovativno izposojo vozil. Podjetje DriveNow, ki bo z aktivnostmi napredne izposoje vozil začelo  aprila v Muenchnu in Berlinu, ponuja nov koncept mobilnosti, ki vsebuje enostavno ter prilagodljivo uporabo in najvišjo kakovost storitve. Ta temelji na izposoji vozil premijskega razreda ter naprednih podpornih storitvah. Uporabniki bodo lahko vozilo najeli in pustili na poljubni lokaciji, kar je največja razlika od ostalih ponudnikov izposoje vozil.



DriveNow je storitev izposoje vozil, ki ni odvisna od poslovalnic za izposojo, saj ne zahteva fiksnih mest za prevzem in vračilo vozil. Uporabniki bodo lokacije vozil našli prek spletne strani www.drive-now.com, s pomočjo aplikacije za pametne mobilnike ali preprosto označena ob cesti. Vozila so pripravljena za takojšnjo uporabo brez predhodnih rezervacij, za katere pa se uporabniki tudi lahko odločijo.

Celoten sistem deluje brez ključa, saj so vsa vozila DriveNow opremljena s sistemom, ki omogoča odklep vozila s prepoznavo čipa v vozniškem dovoljenju. Za zagon motorja pa zadostuje že pritisk na gumb. Poleg prijave na spletni strani www.drive-now.com mora uporabnik pred prvo vožnjo obiskati poslovalnico družbe Sixt, kjer preverijo podatke vozniškega dovoljenja in podatke o čipu vnesejo v sistem. Registracija uporabnika je mogoča v vseh poslovalnicah družbe Sixt ter izbranih poslovalnicah BMW in MINI. Vozniki začetniki, stari med 18 in 21 let, lahko postanejo uporabniki storitev DriveNow, če so pred tem opravili trening varne vožnje.

Družbi Sixt AG in skupina BMW Group imata vsaka po 50-odstotni delež v družbi DriveNow ter jasno razdeljene vloge. BMW bo skrbel za dobavo vozil višjega cenovnega razreda, ki bodo opremljena z napredno tehnologijo, Sixt AG pa bo upravljal z naprednimi storitvami ter skrbel za logistiko prevzemov in predaj vozil. Skupina BMW Group bo storitev DriveNow ponujala tudi pod lastno blagovno znamko BMW i, kjer črka i predstavlja inovativno storitve mobilnosti, ki bodo še pripomogle k ugledu blagovne znamke BMW kot napredne in v prihodnost zazrte znamke na področju avtomobilizma.

“Skupina BMW Group ni le proizvajalec avtomobilov. Iz urbanih središč prejemamo vedno več povpraševanj po storitvah mobilnosti, nanje pa odgovarjamo s soustanovitvijo podjetja DriveNow. Od novih naprednih storitev si obetamo ne le donosen posel, temveč tudi nove stranke in kupce vozil BMW,” je povedal član uprave BMW AG, zadolžen za prodajo in marketing, Ian Robertson.

Robertson je še dodal, da bosta izposoja in deljenje vozil med uporabniki prispevala k zmanjšanju prometa v urbanih središčih ter iskanja prostih parkirnih mest, saj bosta nadomestila malo uporabljana, starejša in neučinkovita vozila.

“Sredi leta 2008 je Sixt z avtomobilskim klubom SIXTI Car Club v Berlinu postavil temelje za inovativno storitev deljenja vozil med uporabniki. Koncept smo razvijali naprej in ga danes javnosti predstavljamo kot storitev DriveNow. Bogate izkušnje s področja izposoje vozil nam omogočajo, da uporabnikom ponudimo preprosto izposojo vozil z drugimi naprednimi storitvami mobilnosti. Verjamem, da smo vzpostavili nov, dobičkonosen ter trajnostni poslovni model,” je povedal član uprave Sixt AG Detlev Pätsch.

Storitev DriveNow bo najprej zaživela v Muenchnu, kjer bo uporabnikom na voljo okoli 300 vozil BMW serije 1 ter MINI. V središču mesta naj bi tako uporabniki imeli vedno na razpolago vozilo DriveNow v neposredni bližini, oziroma naj od njega ne bi bili oddaljeni dlje kot 500 metrov.

Projekt DriveNow je zastavljen mednarodno, saj naj bi se omenjenima nemškima mestoma v prihodnjih letih pridružila še druga velika evropska mesta, leta 2020 pa naj bi sistem DriveNow dosegel milijon uporabnikov.