BMW je avtomobilski partner prvenstva FIA formule E v sezoni 2015/2016

Torek, 25 Avgust 2015

BMW se bo v prvenstvu FIA formule E podal na start tudi v sezoni 2015/16. Ko se 17. oktobra 2015 začne druga sezona z dirko v Pekingu, bo BMW ponovno zraven kot uradni avtomobilski partner. Hibridno športno vozilo BMW i8 bo v pionirski dirkaški seriji za vozila formule z električnim pogonom ponovno nastopalo v vlogi varnostnega avtomobila. Električen BMW i3 bo, enako kot v prvi sezoni, prevzel funkcijo zdravniškega avtomobila. Poleg tega bosta na dirkah prvič sodelovala tudi dva električna skuterja tipa BMW C evolution, kakor tudi priključni hibrid BMW X5 xDrive40e.

BMW i in formula E – to se ujema! S tekmovanjem v prvenstvu FIA formule E je Mednarodna avtomobilistična zveza FIA ubrala novo in zelo zanimivo pot – in mi smo bili zraven od vsega začetka“, je dejal Jörg Reimann, vodja oddelka BMW International Brand Experience. „Povsem električno gnane formule, ozke ulice v središčih svetovnih metropol in inovativna vključenost navijačev preko socialnih omrežij: koncept serije je v prvem letu dosegel popoln uspeh. BMW se je z varnostnim, to je BMW i8, in zdravniškim avtomobilom, to je BMW i3, kot uradni avtomobilski partner angažiral v seriji od vsega začetka in s tem poudarja svojo vlogo pionirja na področju električne mobilnosti. Uspelo nam je, da lahko značilen užitek v vožnji znamke BMW približamo milijonom ljudi v metropolah tega sveta. Začetek je narejen: v letih 2014 in 2015 smo ustvarili pogoje za uspešno partnerstvo in ti se bodo nadaljevali v drugi sezoni 2015/16.
 
Formula E bo z začetkom druge sezone postala „odprto“ prvenstvo. V primerjavi s prvo, kjer so bili vsi dirkalniki tehnično identični, začenja osem od desetih ekip novo sezono z lastno tehnologijo. Tehnične spremembe se pri tem osredotočajo na pogonski sklop, zlasti na elektromotor, pretvornik izmeničnega/enosmernega toka, menjalnik in hladilni sistem. Te spremembe bodo vodile do različne hitrosti, drugačnega zvoka in predvsem do razlik pri učinkovitosti v času trajanja dirke.


 
Debitantska sezona je obsegala enajst dirk v desetih državah na treh kontinentih. V sezoni 2014/15 je vseh deset ekip nastopilo z identičnimi dirkalniki in s po dvema voznikoma. Na finalni dirki v Londonu si je naslov privozil Nelson Piquet mlajši – in se vpisal v zgodovino kot prvi zmagovalec te nove dirkaške serije.

Nova sezona se začne 17. oktobra 2015. Obsega enajst dirk v desetih državah.
Več informacij o FIA formuli E: www.fiaformulae.com
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper