BMW-jev koncept solarnega nadstreška za polnjenje EV

Četrtek, 08 Maj 2014

V sklopu predstavitve BMW i8, v Los Angelesu, bo svetovno premiero doživel tudi koncept solarnega nadstreška, za domačo proizvodnjo sončne električne energije. Zasnoval ga je BMW Group DesignworksUSA.

Nadstrešek, ki ga je razvil BMW Group DesignworksUSA, kombinira visoko kvalitetno tehnologijo za pridobivanje elektrike iz sončne energije z inovativnim dizajnom, ki odlično dopolnjuje BMW i modele.

Z izbiro materialov, dizajna in barve nadstrešek DesignworksUSA jemlje iztočnice iz značilne oblike BMW i modelov. Glavni material nadstreška je bambus, iz katerega so narejene opornice; dopolnjujejo pa ga karbonski elementi na stranicah. Zahvaljujoč hitri rasti je bambus izrazit trajnostni surov material. Za pridobivanje elektrike so uporabljeni visoko kvalitetni stekleni sončni moduli. Le-ti so prosojni in zelo trpežni ter omogočajo velik energijski izkoristek. Za panele, ki se uporabljajo v Evropi, proizvajalci nudijo 30-letno jamstvo.

Sončni nadstrešek ne zagotavlja zgolj zaloge zelene energije za avtomobil, ampak tudi dopušča energetsko samozadostnost, kar uporabnikom omogoča, da ostanejo neodvisni od cen električne energije. Preko BMW i Wallbox Pro se lahko avto polni s sončno energijo iz nadstreška. Wallbox tudi kaže količino sončne energije, ki pride v avto in omogoča analizo procesa polnjenja, ki kaže količino sončne energije in energije, pridobljene iz elektroenergetskega omrežja. Če sončni paneli proizvedejo več energije, kot jo potrebuje avtomobil, se presežna energija lahko uporabi za domačo rabo.

Polnjenje visoko voltaične baterije preko BMW i Wallboxa, z doma proizvedeno elektriko, ki ne vsebuje CO2, optimizira ekološko delovanje BMW i modelov. S popolnoma napolnjeno baterijo ima hibridni športni avtomobil i8 približno 37 kilometrov domate z električnim pogonom.

»Pri konceptu sončnega nadstreška smo se odločili za holistični pristop: avtomobil je že sam po sebi trajnosten, sedaj pa bo trajnostna tudi dobava energije,« razlaga Tom Allemeier, ki je odgovoren za dizajn nadstreška pri BMW Group DesignworksUSA. »To je zatorej popolnoma nova generacija nadstreškov, ki omogoča proizvajanje energije na enostaven in transparenten način. Dizajn nadstreška je tako viden in vpadljiv,« dodaja Allemeier.

Hčerinska družba BMW Group, ki je locirana v Kaliforniji, vodi mednarodno mrežo oblikovalskih studiev v Evropi, Aziji in Ameriki. Kot ustvarjalec na področju dizajna in inovacij podjetje dela za znamke BMW Group, kot tudi za številne druge visoko profilirane stranke iz raznolikih industrijskih panog.


Opomba uredništva: Že leta 2009 smo v poročilu slovenskega dogodka Čevelj 3 zapisali idejo dr. Topiča, iz ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, o parkirnih nadstreških, ki naj bi med parkiranjem polnili električni avtomobil (9 odstavek). Rešitev se je zdela logična in uporabna. To je dokazal tudi že Renault, s podobnim nadstreškom, obstajajo pa tudi zelo estetske oblikovalske študije. Pridružitev BMW-ja temu trendu bo gotovo še pospešila razvoj podobnih rešitev, ki ne priskrbijo le sence in varnosti pred točo ampak tudi okolju neoporečno električno energijo.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper