BMW vpoklicuje 1,6 milijona vozil serije 3

Petek, 18 Julij 2014

BMW je te dni objavil, da bodo vpoklicali 1,6 milijona vozil serije 3, da bi zamenjali zračne blazine na sovoznikovi strani. Gre za modele s tovarniško oznako E46. Toyota in Nissan sta že lani zamenjala zračne blazine največjega svetovnega dobavitelja Takate, na več milijonih avtomobilov, BMW pa je v vpoklic takrat zajel 240.000 avtomobilov. Tokrat so se odločili razširiti še na vsa preostale primerke te serije.

Vpoklic naj bi zajemal vse BMW-je E46, razen tistih, ki so jim zračne blazine že zamenjali, izdelane med majem 1999 in avgustom 2006. V tem obdobju je dobavitelj Takata potencialno vgradil sisteme, na katerih lahko pride do napake in ob sprožitvi zračne blazine raznese inflatorje ter poškoduje potnike. BMW naj bi ne vedel za nobeno nesrečo BMW-jevih vozil, s takšnim izidom, a nekaj vozil konkurenčnih znamk, z enakimi sistemi, je doživelo omenjeno težavo.

BMW torej lastnike 1,6 milijona vozil serije 3 (E46) poziva na brezplačno zamenjavo sovoznikove zračne blazine, pri čemer bodo iz previdnosti zamenjali tudi voznikovo, ki ima vgrajen takšen modul. Stranke bodo obveščene s strani BMW-ja, sama menjava pa naj bi trajala eno uro.

Skupno je bilo v petih letih vpoklicanih že 12 milijonov vozil, zaradi težav z zračnimi blazinami Takate, vpoklici pa so, poleg omenjenih, prizadeli tudi znamke Honda, Mazda, Subaru, Mitsubishi, Ford in Chrysler.
 

Aleksander Praper