Chevrolet je objavil doseg električnega sparka

Petek, 26 April 2013

Chevrolet je objavil, da ima novo električno vozilo Spark, po kombiniranem ciklu mestne in zunajmestne vožnje agencije EPA, ocenjeni doseg 132 km oziroma 82 milj, če je akumulator popolnoma napolnjen.

V primerjavi s povprečno porabo drugih novih vozil lahko električno vozilo Spark v obdobju petih let ameriškim voznikom prihrani do 9.000 USD (6.897 EUR) stroškov za gorivo. V ZDA bo električni spark to poletje naprodaj v Kaliforniji in Oregonu. Na evropskih trgih pa bo na voljo v letu 2014.

Električni spark bo prvi na trgu, ki bo na voljo s pred kratkim odobrenim kombiniranim polnilnim priključkom za hitro polnjenje z enosmernim tokom po standardu SAE. Srce z oljem hlajenega pogonskega sistema električnega vozila Spark, ki ga je razvila družba GM, je motor s trajnimi magneti. Na podlagi več kot 800.000 kilometrov vožnje z razvojnimi različicami električnega vozila Spark so inženirji izpopolnili delovanje električnega motorja, ki uporablja edinstveno konfiguracijo rotorja.

»Električno vozilo Chevrolet Spark je odličen mestni avtomobil, ki izjemno uspešno združuje napredno tehnologijo in slog,« pravi Cristi Landy, direktorica trženja Chevroletovih majhnih vozil in vozil z električnim pogonom. »Na trgu bomo ponudili električno vozilo, ki ni le varčno, temveč omogoča tudi vznemirljivo vožnjo, saj njegov električni motor razvije navor 542 Nm,« dodaja Pam Fletcher, glavna in izvršna inženirka za vozila z električnim pogonom pri družbi GM.

Motor in pogonsko enoto sestavlja obrat družbe GM v White Marshu, s sedežem v Baltimoru v zvezni državi Maryland. Prejšnji teden je obrat posebej proslavil proizvodnjo motorja za električno vozilo Spark, saj je to prvi primer, da je eden od glavnih ameriških proizvajalcev avtomobilov zasnoval ter v celoti izdelal motor in pogonski sklop za sodobno električno vozilo v ZDA.

Pri Sparkovem 21 kWh litij-ionskem akumulatorju Chevrolet nadaljuje svojo tradicijo zagotavljanja najboljših garancijskih jamstev v avtomobilski industriji, saj garancija velja osem let, oziroma do 161.000 km, odvisno od tega, kaj nastopi prej.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper