GM bo v Evropi opustil Chevroleta in se posvetil Oplu

Četrtek, 05 December 2013

Vodstvo General Motorsa je danes predstavilo načrte za prihodnost svojih znamk v Evropi. Ključna informacija je opuščanje širše prisotnosti znamke Chevrolet za trge Zahodne in Vzhodne Evrope, zaradi težkih ekonomskih razmer na evropskem avtomobilskem trgu. Še naprej pa bodo polno prisotni v Rusiji. General Motors se bo v Evropi bolj osredotočil na uveljavljeni znamki Opel in Vauxhall.

Chevrolet je četrta največja avtomobilska znamka na svetu. V Evropi je prisotna predvsem kot ponudnik cenejših vozil ter dveh eksotičnih modelov – Camara in Corvette. Slednja naj bi še ostala na voljo tudi v Evropi, očitno pa ne moremo pričakovati novih generacij cenovno sprejemljivih modelov kot so Spark, Aveo, Trax, Cruze, Captiva, Malibu, Orlando. Spomnimo se, da je znamka Chevrolet na Evropskem trgu povzela modele po korejski znamki Daewoo in kljub cenovno dostopnim modelom uspela precej izboljšati ugled, čeprav govorimo o povsem drugačnih vozilih kot jih ima Chevrolet v prodaji v Ameriki. Chevrolet, ki je večino vozil za Evropo proizvajal v Koreji (Daewoo), pa se bo osredotočal na boljšo prisotnost ravno v tisti regiji.

S slovesom znamke Chevrolet bodo bolj do izraza prišli določeni modeli znamke Opel, saj so Captiva in Antara ter Trax in Mokka zgrajeni na enaki osnovi. Očitno Oplu in Chevroletu nagovarjanje kupcev z »izvenzakonskimi dvojčki« ne uspeva tako dobro kot Volkswagnu, Seatu in Škodi.

Chevrolet bo v okviru obstoječe mreže zagotovil ustrezno skrb za svoje kupce v prihodnjih letih. Chevrolet bo kupcem, ki so že kupili in bodo do konca leta 2015 še kupili vozila Chevrolet, zagotovil ustrezne servisne storitve, rezervne dele in dejavnosti povezane z garancijami.

Cadillac bo v naslednjih treh letih povečeval prisotnost v Evropi, širili bodo prodajno mrežo in paleto modelov.

»Evropa je ključna regija za General Motors. V bodoče bo poudarek na močnejših znamkah Opel in Vauxhall ter večanju prisotnosti znamke Cadillac,« je pojasnil predsednik in izvršni direktor General Motorsa, Dan Akerson. »Pri Chevroletu pa se bomo osredotočili na investicije tam, kjer je potencial rasti največji. To bo dobro za vse naše znamke. Evropski kupci pa bodo lahko izbirali med dobro definirano ponudbo

Kupci vozil Chevrolet se lahko obrnejo na spletno stran www.chevroleteurope.com  ali pokličejo svoje zastopstvo.
 

Aleksander Praper