Chevrolet napoveduje sparka EV in izdelavo elektromotorjev

Četrtek, 27 Oktober 2011
Električni avtomobili očitno prodirajo vse globlje v strategije avtomobilskih znamk. Chevrolet je z modelom Volt svojo pot nakazal eden prvih, tokrat pa napoveduje širjenje dejavnosti na proizvodnjo baterij in tudi nadaljnje širjenje palete vozil, ki jih bodo poganjali elektromotorji. Za naš trg bo gotovo zanimiv bodoči model Spark EV, ki bo javnosti predstavljen leta 2013.



Električni motorji so vsepovsod okrog nas, od gospodinjskih aparatov do otroških igrač, v avtomobilski industriji pa se uporabljajo že skoraj stoletje, vse od leta 1912, ko je bil prvič uporabljen električni zaganjalnik, ki ga je izumil Charles Kettering. V današnja vozila je vgrajena vrsta električnih motorjev, ki poganjajo premikanje sedežev, stekel, brisalcev in drugih funkcij, torej nam je njihovo delovanje (vsaj v manjših izvedbah) že dobro znano.

Chevrolet je svoje strokovno znanje na področju električnih motorjev združil v razvojnem obratu v Wixomu, predmestju Detroita, kjer bodo konec leta 2012 zagnali proizvodnjo električnih motorjev. Družba General Motors, v okviru katere se nahaja obrat, se je osredotočila na razvoj motorjev s trajnim magnetom in indukcijskih motorjev za različna področja uporabe. Med nedavno predstavitvijo v obratu v Wixomu so imeli predstavniki medijev priložnost ročno sestavljati dele motorja s trajnim magnetom, ki je enak konfiguraciji motorja s 85 kW (114 KM). Takšen bo vgrajen v električno vozilo Chevrolet Spark, ki bo na trgu predstavljeno leta 2013. Obrat v White Marshu bo izdeloval električne motorje za model Spark in druga vozila, ki bodo sledila. Trenutno družba GM električne motorje vgrajuje v devet vozil: Chevrolet Volt, Chevrolet Malibu Eco, Chevrolet Silverado Hybrid, Buick Lacrosse eAssist, Buick Regal eAssist, GMC Sierra Hybrid, GMC Yukon, Yukon Denali Hybrid in Cadillac Escalade Hybrid.


»V zadnjih letih smo prizadevanja usmerili v gradnjo zmogljivosti za izdelavo avtomobilskih akumulatorjev v okviru družbe, ki bo eno njenih ključnih proizvodnih področij v prihodnje,« pravi Larry Nitz, izvršni direktor električnega inženiringa za vozila pri družbi GM. »Razvoj in proizvodnja električnih motorjev sta naslednje strokovno področje, ki ga moramo razviti zaradi električnih pogonskih tehnologij za avtomobile, ki bodo ustrezali potrebam kupcev po vsem svetu