Chevrolet volt in opel ampera prejela nagrado ECOBEST 2011

Četrtek, 29 September 2011
Letošnjo nagrado ECOBEST sta prejela modela Chevrolet Volt in Opel Ampera. Sorodna avtomobila na električni pogon s podaljšanim dosegom lahko do 80 kilometrov prevozita s pomočjo elektrike, nakar jima pomaga bencinski generator, ki poskrbi za novo dozo električne energije.



Volt in ampera, ki imata stalni električni pogon, lahko prevozita do 80 kilometrov z električnim napajanjem iz akumulatorja, ki ne porablja goriva in ne oddaja emisij. Od drugih električnih vozil se ločita po tem, da delujeta tudi ko je akumulator popolnoma izpraznjen. Za podaljšano vožnjo do 500 km uporabljata 1,4-litrski bencinski motor s 86 KM, ki deluje kot generator. Ko je energija baterije porabljena, se napajanje neopazno preklopi na električno energijo, ki jo ustvarja generator. Pri kombiniranem ciklu vožnjeustvarjata samo 27 g/km emisij CO2 in porabita le 1,2 litra bencina na 100 km. Medtem, ko je opel ampera že pričela svojo prodajno pot v evropi, bo volt v Chevroletovih evropskih prodajnih salonih pa bo na voljo novembra 2011.

Predsednik združenja AUTOBEST, gospod Ilja Seliktar, je povedal: »V združenju AUTOBEST smo zelo ponosni, da lahko to prestižno nagrado podelimo dvema revolucionarnima modeloma družbe GM