Danes praznuje 70 let Dr. Wolfgang Porsche

Petek, 10 Maj 2013

Na današnji dan praznuje 70-letnico dr. Wolfgang Porsche, delničar in nedavno ponovno potrjeni predsednik nadzornega odbora Porsche Automobil Holding SE in Porsche AG.

Ob tej priliki se mu je predsednik in izvršni direktor Porsche AG, Matthias Müller, zahvalil za dolgoletno sodelovanje in neprecenljiv osebni prispevek, ki ga je dr. Porsche v preteklih 35 letih vložil v Porsche AG, kot član nadzornega odbora in od leta 2007 tudi njegov predsednik: »Dejstvo, da član družine Porsche aktivno sodeluje in zastopa znamko v tujini, je neprecenljivo, saj je to številnim ljubiteljem Porscheja del njihove identifikacije z znamko in njenimi produkti. Kot sin Ferrya Porscheja, dr. Wolfgang Porsche z veliko osebno zagnanostjo podpira podjetje in preteklih 35 let aktivno sodeluje pri njegovem vodenju.

Wolfgang Porsche se je rodil 10. Maja 1943, v Stuttgartu, kot najmlajši sin Dorothee in Ferrya Porscheja, ustanovitelja znamke Porsche. Šest let otroštva je preživel na posestvu svojega dedka, legendarnega avtomobilskega konstruktorja, Ferdinanda Porscheja, v idiličnem kraju Zell am See, v Avstriji. Kasneje se je družina in podjetje preselilo v Stuttgart, Wolfgang Porsche pa se je šolal in študiral vse do pridobitve doktorata iz mednarodnega poslovanja, leta 1973. Sprva je dr. Porsche ubral pot podjetnika – postal je uvoznik motociklov Yamaha za Avstrijo, nato se je leta 1976 vrnil v Nemčijo in delal kot menedžer na različnih področjih v podjetju Daimler-Benz AG, leta 1978 pa je postal član nadzornega odbora Porsche AG ter leta 2007 njegov predsednik. Leto kasneje mu je bila dodeljena tudi funkcija člana nadzornega odbora Volkswagen AG.



Ko je umrl njegov oče Ferry, leta 1998, ga je družina Porsche zbrala za svojega predstavnika. Oče štirih otrok živi delno v Salzburgu in delno v Zell am See, kjer ima alpsko bio kmetijo z okoli 200 kravami. Je lovec in velik ljubitelj avtomobilov, z obsežno privatno zbirko redkih porschejev, ki jih tudi redno vozi. Dr. Wolfgang Porsche je prejel številna priznanja, med drugim Zlato medaljo za zasluge Republike Avstrije, največje priznanje, kar ga podeljuje njegova rodna država.
Dr. Porsche, vse najboljše in še na mnoga leta!
 

Aleksander Praper