Porsche bo vpoklical 21.500 cayennov z emisijsko spornim V6 dizlom

Četrtek, 03 Avgust 2017

V dogovoru z nemškim Zveznim uradom za motorna vozila (KBA) bo Porsche v Evropi vpoklical 21.500 športnih terencev Cayenne z vgrajenim EU6 dizelskim motorjem 3,0 TDI V6. Omenjeni 3,0 V6 TDI sodi med motorje, pri katerih so v okviru afere Dizelgate zaznali nepravilno (goljufivo) delovanje krmilne elektronike in s tem neustrezne emisije.

Porsche je pri internih preiskavah odkril (potrdil) nepravilnosti v delovanju programske opreme za krmiljenje motorja in rešitve za te predložil KBA. Z Uradom je bilo dogovorjeno, da se izda popravek v obliki posodobitve programske opreme, ki bo izveden z vpoklicem vozil. Čeprav Porsche sam ne razvija in izdeluje dizelskih motorjev, prevzema vso odgovornost do svojih strank. Omenjeni motor namreč izhaja iz krovnega koncerna Volkswagen, oziroma iz znamke Audi, in sodi v nabor motorjev, pri katerih so v Ameriki odkrili manipuilacijo z emisijami.

Vpoklic se v celotni Evropi nanaša na okoli 21.500 vozil, izdelanih med letoma 2014 in 2017. Po odobritvi predlagane tehnične posodobitve programske opreme s strani KBA se bo vpoklic predvidoma začel jeseni 2017 in bo zaključen v najkrajšem možnem času. Porschejevi partnerji bodo neposredno kontaktirali lastnike vozil. Ti bodo karseda hitro dobili ustrezni termin na servisu. Potrebna dela bodo predvidoma zaključena v približno eni uri in bodo opravljena brezplačno.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper