Eiji Toyoda umrl star 100 let

Sreda, 18 September 2013

Včeraj je preminil Eiji Toyoda, eden najbolj pomembnih mož v zgodovini znamke Toyota, med drugim tudi predsednik znamke z najdaljšim stažem. Eiji Toyoda je bil v veliki meri odgovoren za rast Toyote v zadnjih desetletjih, širitev na tržišče ZDA, za uvedbo svetovno priznanega Toyotinega sistema dela »Toyota way« in tudi za uvedbo znamke Lexus.

Eiji Toyoda je umrl v bolnišnici Toyota Memorial Hospital, ki jo je znamka leta 1938 ustanovila za svoje delavce. Eiji Toyoda  je 12. septembra praznoval 100 let, od tega je kar 57 let posvetil poslovni karieri. Od svojih začetkov je bil povezan z bratrancem Kiichiro Toyodo, ki je ustanovil Toyota Motor. Eiji je pomagal Toyoto pretvoriti v svetovnega giganta, saj je po izkušnjah z delom v ameriški avtomobilski industriji kritično ugotovil prednosti in slabosti ter vpeljal množični sistem proizvodnje, a z večjim poudarkom na učinkovitosti in kakovosti.

Eiji Toyoda je postal predsednik Toyota Motor Co. leta 1967. To funkcijo je opravljal kar 15 let. Leta 1982, po združitvi Toyota Motor in Toyota Motor Sales Co. v enojno podjetje Toyota Motor Corporation, je Eiji Toyoda prevzel vodenje tega velikana. Leta 1994, star 81 let, je odstopil, a ohranil funkcijo častnega predsednika in svetovalca vse do konca njegovih dni. Eiji Toyoda je tudi eden izmed le dveh Japoncev, ki ima svoje častno mesto v ameriški avtomobilski hiši slave - Automotive hall of fame.

Toyota se je pod vplivom Eijija Toyode iz majhnega izdelovalca vozil na podlagi Chevroletovih delov prelevila v znamko, katere vrednost je danes 16-krat večja kot vrednost Chevroleta. Učinkovitost dela in naprednost hibridnih tehnologij pa ji zavida celotna avtomobilska industrija.

Aleksander Praper