FIAT 500 dirka v Assnu s Fiat Yamaha Team-om

Petek, 29 Junij 2007
Na dirki Assen Grand Prix, 30. junija 2007, bo Fiat Yamaha Team predstavil nove dizajne motocikla. Navdih so dobili pri novem avtomobilu Fiatu 500, ki bo prvič javno predstavljen na spektakularni mednarodni prireditvi 4. julija v Torinu. Gre za prvo spremembo dizajna motocikla, ki jo je generalni sponzor ekipe Fiat Automobiles Spa pripravil v skladu s sponzorsko pogodbo.

Nov dizajn je delo Drudija, visoko cenjenega MotoGP dizajnerja. Izvira iz raziskave diskografije petdesetih let (leta 1957 je prišel prvi Fiat 500) in temelji na poglobljeni študiji ovitkov vinilnih plošč tistega časa. To so bila leta ekonomske rasti, tvista, rokenrola, prvih električnih kitar, Elvisa ter Rite Pavone z njenim “Geghege”. To je bilo obdobje veselja in zadovoljstva, prav v ospredju z avtentično ikono tistega časa Fiatom 500, prvič predstavljenim v Torinu 4. julija 1957. Prav tako je zaznamoval višek Fiatove povojne renesance.

4. julija 2007, natanko 50 let pozneje, ponovno v Torinu, se bo novodobni naslednik tik pred svojim lansiranjem na trg, poklonil ikoni petdesetih let. Na dirki Assen GP pa bodo motocikli Fiat Yamaha Team-a v počastitev tega dogodka “preoblečeni” v nov dizajn.

»Med razvojem projekta, smo imeli vseskozi pred očmi tudi tim in voznike,« je dejal Drudi. »Končni rezultat z vsemi veselimi, vedrimi pastelnimi barvami je bil sprejet z navdušenjem«. Značilne barve z ovitkov vinilnih plošč modro, svetlo modro in roza, kombinirane s tremi barvami italijanske zastave, bodo krasile motocikle Fiat Yamaha Team. Poleg tega so določeni detajli našli navdih neposredno pri Fiatu 500. Na primer: logotip 500 je na boku motocikla, med tem, ko je na rezervoarju natančna reprodukcija merilnikov iz novega Fiata. In končno: vetrobran poudarja vpadljivo masko (logo fiat in »brki« ), ki jo je tudi novi avto podedoval od predhodnika.

Le motocikla Valentina Rossija in Colina Edwardsa se bosta razlikovala v številnih zanimivih podrobnostih: “srce”, ki se sicer pojavlja na Pesarovi motoristični čeladi v Mugello GP, bo tokrat samo pod sedežem. Med tem ko se bo slika Edwardsa v »rockabilly” različici, pojavljala na motociklu Teksašana. Kombinezona in čeladi obeh voznikov bosta tematsko spominjali na novi dizajn motociklov, ki jih bosta oba voznika Fiat Yamaha Team-a vozila od prvega treninga v četrtek, 28. junija.

Pod to izvirno pobudo s strani Fiat Yamaha Team-a,  je dejstvo, da se želi podjetje Fiat Automobiles skozi nove projekte, kreativnost in dizajn približati motociklističnim navdušencem, še posebej mladim, ki strastno spremljajo dogajanje prvenstvih v Moto GP in motociklizmu .



Avto Triglav