Fiat Autonomy na svetovnem pokalu v smučanju za invalide

Sobota, 23 Januar 2010
Med 18. in 23. januarjem v italijanskem Sestrieru poteka svetovni pokal v alpskem smučanju za invalide. Udeležilo se ga bo približno 120 športnikov iz več kot 20 držav. Prireditev poteka pod pokroviteljstvom Italijanskega Paraolimpijskega komiteja in Mednarodnega Paraolimpijskega komiteja ter v sodelovanju z  amatersko športno zvezo Freewhite Ski Team ASD (filiala FISI CIP), ki otrokom med 3. in 18. letom omogoča spoznavanje in učenje različnih tehnik športov na snegu.

Fiat Group Automobiles pri pomembnem športnem dogodku sodeluje s svojim programom Autonomy kot glavni pokrovitelj. V okviru programa, ki je v podjetju nastal leta 1995, se s prihodom vsakega novega modela oblikujejo rešitve za prilagoditve različnih vozil za osebe z zmanjšanimi gibalnimi sposobnostmi, ter omogoča invalidom dobro počutje v avtomobilu.

Program Autonomy in Freewhite Ski Team ASD pri različnih projektih sodelujeta že od leta 2007. Za letošnji svetovni pokal imajo na voljo dva prilagojena Fiata Ducato za prevoz športnikov, ter vozila za prevoz gostov in organizatorjev, med njimi so Fiat Sedici, Scudo Panorama in Fiat Croma. Na prizorišču si lahko športniki in obiskovalci tudi pobliže ogledajo vozila, prirejena po programu Autonomy: na podelitvenem prostoru je na ogled povišan Doblo, Alfa Romeo MiTo, Lancia Delta in Fiat 500 pa so razstavljeni v »sponzorski vasi« v športni areni Sestriere.

Poleg prilagoditev in vgrajenih naprav, ki so na ogled v Sestrieru, so na vseh vozilih Fiat, Alfa Romeo in Lancia na voljo še druge možnosti. Gre za enostavne rešitve, z neproblematično vgradnjo, ki se popolnoma vklopijo v notranjost vozila, brez kompromisov na račun ergonomije, prostornosti, udobja in varnosti. Rešitve dopolnjujejo standardno opremo na tak način, da lahko vozilo še vedno vozijo tudi osebe brez gibalnih težav. Prilagoditve je mogoče tudi zlahka odstraniti, kar je še dodatna prednost, saj je mogoče vozilo kasneje prodati tudi brez prilagoditev.

Sponzorstvo svetovnega pokala v alpskem smučanju za invalide se popolnoma ujema s Fiatovo zavezo, da s sodelovanjem pri pomembnih športnih dogodkih pomaga pri zmanjševanju predsodkov in klišejev: v resnici ni “drugačnih” tekmovanj, le “drugačne” zmožnosti, vsem športnikom pa je skupno ista stremljenje k zmagi in želja po premagovanju ovir. Ta zaveza se kaže tudi s sodelovanjem Fiatovega programa mobilnosti Autonomy, v vlogi glavnega sponzorja pri zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju za invalide, uradni partner 9. zimskih paraolimpijskih iger 2006 v Torinu, ter sponzor pri športnih dogodkih »Disabled Italian Skiing Championships 2008«, »Wheelchair World Tennis Cup 2008«, »World Handbike Championships 2007« in »European Ice Sledge Hockey Championships«.



Avto Triglav