FIAT bo postal 100% lastnik Chrysler Group

Četrtek, 02 Januar 2014

FIAT S.p.A. je danes objavil, da so dosegli sporazum z VEBA Trustom in bodo do 20. januarja odkupili preostali delež delnic Chrysler Group ter postali 100 % lastnik Chrysler Group LLC.

FIAT-ova ameriška podružnica FIAT North America LLC bo kupila 41.4616 % lastniški delež Chrysler Group, ki ga ima v lasti VEBA Trust, prostovoljna organizacija, ki upravlja sklad ustanovljen za plačevanje dajatev zdravstvenega varstva za upokojene delavce Chrysler Group.

VEBA Trust bo za plačilo prejel vrednost 3650 milijonov dolarjev sestavljenih iz 1900 milijonov izplačanih s strani Chrysler Group članom organizacije in ob zaključku nakupa še preostalih 1750 milijonov denarja, ki jih bo VEBA Trustu izplačal FIAT North America LLC.

Poleg omenjenih izplačil so Chrysler Group in International Union, United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America (the “UAW”) dosegli sporazum, da se 700 milijonov izplača v štirih enakovrednih letnih obrokih. UAW pa bo tudi v nadalje podpiral industrijske operacije Chrysler Group in izvajanje zaveze FIAT-Chrysler.

Predsednik FIAT, John Elkann je ob tem izjavil, da se je tega trenutka veselil že od leta 2009, ko so se odločili za sodelovanje pri obnovi Chryslerja. Hkrati je pohvalil delovanje vseh pri Chryslerju v preteklih štirih letih in jim izrazil dobrodošlico v “integriranem svetu FIAT-Chrysler”.

Sergio Marchionne, izvršni direktor FIAT in predsednik ter izvršni direktor Chrysler Group, je to označil za enega največjih zgodovinskih mejnikov tako za FIAT kot za Chrysler Group. Skupna lastniška struktura naj bi namreč omogočala, da bodo naprej izvrševali vizijo ustvarjanja globalnega avtomobilskega koncerna.
 

Aleksander Praper