Fiat Group Automobiles sodeluje v "Mille Miglia 2008"

Petek, 16 Maj 2008
Skupina Fiat Group Automobiles je svoje blagovne znamke Fiat, Lancia in Alfa Romeo vključila v zgodovinsko pouprizoritev, ki nosi naslov ‘Mille Miglia 2008’ in prevzela vlogo sponzorja za skupno predstavljanje na trgu. ‘Najodličnejša tekma na svetu’ – kot jo je čudovito poimenoval Enzo Ferrari – se bo začela v Brescii 15. maja in se končala v istem mestu 17. maja, potem ko bodo vozniki prekrižarili Italijo in se peljali skozi zgodovinske centre nekaterih najbolj ljubkih mest v Italiji.

Dirka je resda slikovita, pa tudi zahtevna: uradni Fiatov tim, ki sta ga sestavila Giuliano Bensi in Paolo Monferino (generalni direktor Iveca), bo sodeloval v dirki, dolgi preko 1600 km, s Fiatom 8V iz leta 1954, športnim avtom z neodvisnim vzmetenjem, ki ga poganja močan motor V8 s prostornino skoraj dva litra. Mario Rigotti in Alfredo Altavilla (generalni direktor Fiat PowerTrain) sestavljata uradni tim Lancia, ki  bo vozil veličastno Aurelio Gran Turismo B20 iz leta 1957, opremljeno z močnim 2.451 cm3 V6- 60° motorjem, z zmogljivostjo 112 KM pri 5000 vrtljajih na minuto. Štiri vozila Aurelia, te popolne mešanice elegance in športnosti, so nastopala prvič na dirki Mille Miglia leta 1951, ko so jih vozili zelo slavni vozniki: Bracco, Valenzano, ‘Ippocampo’ in Grolla. Vredno je omeniti, da je Bracco zmagal v kategoriji 2000 cm3 in bil v skupnem seštevku drugi.

Alfa Romeo bo dejavno sodeloval v dogodku z uradnim timom ‘Automobilismo Storico Alfa Romeo’. Vozil bo nekaj izjemnih avtomobilov, ki jih je priskrbel muzej. To leto obeležujemo osemdeseto obletnico prve zmage Alfe Romeo v klasični dirki, ki se začenja v Brescii: leta 1928 je tim Campari – z vozilom Ramponi s 6C 1500 SS začel nedosegljivo serijo zmag na dirkah  Mille Miglia (11 trofej med leti 1928 in 1947). Podoben avto - z večkratnim šampionom Lucianom Viariom za krmilom – bo seveda na čelu tima. Prav zares, 6C 1500 SS je zmagal ne le leta 1928, temveč tudi v dveh ponovno uprizorjenih dirkah (2005 in 2007) preden je osvojil prvo mesto v argentinski Mille Millas dirki leta 2007.

Na glamuroznem dogodku Mille Miglia 2008 se bo prav tako predstavil 6C 1750 Gran Sport, ki je prvi prečkal črto ‘Freccia Rossa’ leta 1930 z Nuvolarijem za volanom. Veliko radovednosti bodo prav tako povzročili še trije avtomobili Alfa Romeo, ki bodo sodelovali v letošnji zgodovinski ponovni uprizoritvi: Alfa 1900 Sport Spider (1954), Alfa 2000 Sportiva (1954) in Alfa 1900 Super Sprint (1955). Ekipa Alfa Romeo Automobilismo Storico bo prav tako vključila vozilo 6C 2300 ‘1OOO Miglia’ iz leta 1938, ki predstavlja italijanski register Alfa Romeo, in 6C 1750 Gran Sport (1931), ki ga vozi tim Scalise – Claramunt, člana novo ustanovljene Scuderia Alfa Romeo Argentina.

Avtomobilom neprecenljive vrednosti, odgovornim za najbolj blesteče trenutke v mednarodni avtomobilistični zgodovini, se bo na dogodku pridružila povsem nova Lancia Delta, ki jo bomo lahko prvič občudovali na cesti. Že pred uradno objavljenim datumom prve predstavitve junija letos bo primerek nove Delte na voljo generalnemu sekretarju Sandru Binelliju, ki bo spremljal celotni dogodek. Sprevod novih avtomobilov Fiat 500 bo predhodnica dragocenim zgodovinskim avtomobilom v različnih fazah dirke in bo zabaval množico ljubiteljev, ki bodo obkrožali trge in ceste, da bi si ogledali potek dirke ‘Mille Miglia’.

Sodelovalo bo 371 ekip, ki so bile opisane kot ‘najprestižnejši potujoči muzej na svetu’. Srečale se bodo 15. maja na prostoru rezerviranem za Mille Miglia v Fiera di Brescia. To je področje, namenjeno športnim dogodkom, kjer bodo lahko združeni sponzorji priredili svoje kampanje. Tu bo moč občudovati čudovito Alfo 8C Spider. Avto z odprto streho izhaja iz Alfe 8C Competizione in ga bodo proizvedli v seriji 500 avtomobilov. Prav tako bo mogoče rezervirati enega izmed enajstih avtomobilov Alfa Spider Mille Miglia iz izjemno omejene posebne serije, ki označuje 11 zmag Alfe Romeo na tej prestižni dirki: vsako vozilo je opremljeno s srebrno ploščico, na kateri so podrobnosti o eni od zmag Alfe Romeo v letih med 1928 in 1947.  Avtomobile Alfa Spider Mille Miglia odlikuje ekskluzivna barva karoserije ‘Rosso 8C’ in ‘Quadrifoglio’ znak na krilu, bahajo pa se tudi s posebnimi notranjostmi, okrašenimi s črnim usnjem z rdečimi šivi, in so opremljeni z mogočnimi 260 KM 3.2 V6 enotami in elektronskim Q2 sistemom.

Na prostoru Mille Miglia v Fiera di Brescia bo moč občudovati in rezervirati še en resnično poseben avtomobil: ‘500 Abarth Assetto Corse’, to je Abarthov mali superšportni avto, ki bo izdelan v omejeni seriji (49 avtomobilov), nastopal bo na  tekmovalnih stezah naslednje leto ter tako ovekovečil zimzeleno legendo svojega slavnega predhodnika, avtomobila ‘595 Abarth’. Ta avto je ustvaril Fiat in projektiral mehanični genij Karl Abarth. Na razstavnem prostoru bodo gledalci lahko občudovali zgodovinski ‘595 Abarth’ in novi ‘500 Abarth’, ki naj bi ga začeli prodajati julija naslednje leto.



Avto Triglav