Fiat ima najnižje povprečje emisij CO2 v Evropi

Petek, 08 Marec 2013

V letu 2012 je bil Fiat že šesto leto zapored znamka z najnižjo povprečno vrednostjo emisij CO2 v Evropi: 119,8 g/km. Rekord je uradno potrdila družba JATO Dynamics, svetovno vodilno podjetje za svetovanje in raziskave na področju avtomobilizma.

Gre za pomemben dosežek in dokaz Fiatovih nenehnih prizadevanj za trajnostno mobilnost: v zadnjih šestih letih je Fiat zmanjšal povprečno vrednost emisij CO2 za približno 13%, iz 137,3 na 119,8 g/km. Ta rezultat je bistveno nižji od vrednosti 130 g/km, ki jo je kot cilj za leto 2015 določila Evropska unija.
Fiat je v zadnjih letih predstavil in uvedel mnoge napredne tehnološke novosti. Med njimi je tudi novi motor 0.9 TwinAir Turbo Natural Power (zemeljski plin/ bencin) z 59 kW (80 KM), ki v pandi zagotavlja nizke vrednosti emisij CO2 (86 g/km).

Skupina Fiat je že več kot 15 let vodilni evropski proizvajalec tovarniško izdelanih (OEM) vozil na zemeljski plin. Ponuja najbolj bogato okolju prijazno paleto vozil s kombiniranim pogonom (zemeljski plin/ bencin), ki ustreza najrazličnejšim uporabnikom, tako v zasebnem življenju kot za poslovno uporabo. O leta 1997 do 2012 je Fiat prodal več kot 500.000 osebnih in lahkih dostavnih vozil iz palete Natural Power.

Poleg novih motorjev, Fiat verjame, da lahko k manjšemu vpliv prometa na okolje veliko prispevajo tudi vozniki, s svojim slogom vožnje. Fiat zato še naprej vlaga v aplikacijo eco:Drive, ki z vozniku prilagojenimi nasveti pomaga izboljšati njegov način vožnje, s tem pa zmanjša emisije ter porabo goriva, sistem pa omogoča tudi ovrednotenje doseženih ekonomskih prednosti. V letu 2012 je bila pripravljena tudi mobilna aplikacija eco:Drive, s katero voznik na svojem pametnem telefonu dobi takojšnjo povratno informacijo. V novem fiatu 500L zadnja generacija eco:Drive Live na radiu z zaslonom na dotik omogoča spremljanje sloga vožnje v realnem času . Približno 90.000 uporabnikov aplikacije eco:Drive “prihrani” 5.000 ton emisij CO2 na leto.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper