Fiat in Chrysler z novo organizacijo in novim logotipom

Četrtek, 30 Januar 2014

Potem, ko je Fiat S.p.A. 20. januarja postal 100-odstotni lastnik Chrysler Group, nismo čakali dolgo do novih velikih sprememb. Odbor direktorjev je odobril, da se ustanovi Fiat Chrysler Automobiles, kot integriran globalni proizvajalec avtomobilov. Sedež novega krovnega podjetja bo na Nizozemskem, pripravili pa so tudi že nov logotip.

Potem, ko je Fiat S.p.A. odkupil še zadnje delnice Chrysler Group LLC od VEBA Trusta, so direktorji preučili optimalno organizacijo novega koncerna. Fiat Chrysler Automobiles N.V. bo imel sedež na Nizozemskem, delnice pa bodo vpisane na borzah v New Yorku in Milanu. Vse aktivnosti v okviru FCA naj bi nadaljevale dosedanjo misijo. Predvidenih ni nobenih sprememb glede tovarn v Italiji ali drugje, kakor tudi ne glede števila zaposlenih.

Združevanje dveh nasprotnih svetov

Sergio Marchionne, izvršni direktor FIAT-a in predsednik ter izvršni direktor Chrysler Group, je ob podpori Johna Elkanna, predsednika koncerna FIAT, od vsega začetka izrazito zagovarjal združevanje "dveh različnih avtomobilskih svetov" - Amerike in Italije (mimogrede - kljub italijanskim koreninam sta oba večinoma živela v Kanadi in Ameriki). Čeprav je vsakemu, ki pozna zgodovino in temelje avtomobilskih znamk, jasno, da v smislu značaja, dizajna in tradicije, to ni logičn zgodba. A kombinacija, ki si je ne bi zamislili avtomobilski ljubitelji, ima finančni smisel. Zato je Marchionne združevanje speljal do konca in uspel ustvariti sedmi največji avtomobilski koncern na svetu.


Marchionne zadovoljen


Ob objavi ustanovitve skupnega podjetja je komentiral: "Po petih letih smo zaključili vizijo, ki presega industrijsko sodelovanje in dosegli popolno kulturno integracijo na vseh nivojih. Vztrajno smo delali na spreminjanju slabosti v prednosti in odpravili ovire nacionalističnih in kulturnih odporov. Danes lahko rečemo, da smo ustvarili močne temelje za globalni avtomobilski koncern, z mešanico izkušenj in znanja na nivoju naših najboljših tekmecev. Mednarodna vodstvena struktura in organizacija družbe bo zaključila to vizijo in pripomogla k boljšemu dosegu globalnih trgov ter prinesla finančne prednosti.”

Novi logotip

Po prvotni fazi,ko sta logotipa obeh koncernov Fiata in Chryslerja nastopala drug ob drugem, kar naj bi nakazovalo spoštovanje do zgodovine obeh podjetij, so s spremembo lastništva in organizacije uvedli nov logo, ki naj bi odseval skupno vizijo. Skrajno preprost logo so oblikovali pri podjetju RobilantAssociati, ki bo poskrbelo tudi za celostno podobo novega združenega podjetja.

Slovo Lancie?

Kolateralno škodo tega združevanja trenutno plačujejo italijanske znamke. FIAT in (še bolj) Alfa Romeo imata zdesetkano prodajno paleto. Najslabše pa odnesla znamka Lancia. Nekoč prestižna, inovativna znamka, z izjemnimi športnimi uspehi, je bila med drugim proglašena za najboljšo znamko 20. stoletja. Čeprav vse od leta 1969, ko je prešla pod okrilje koncerna FIAT, ni doživela nastopa, kot si ga zasluži, je politika združevanja z Ameriko že od vsega začetka kazala na namerni pokop. Potem, ko so namesto razvoja novih modelov Lanciine značke nalepili na chryslerje in tako (logično) ubili ves interes, je logična poteza (ameriškega) vodstva - likvidacija. Nenavadno, da se ob uvedbi zadnjih modelov nihče ni vprašal: "Če ne znate prodajati pice sredi Rima, mislite, da bo tam uspešnejši Mcdonalds?" Po sedanjih napovedih Lancii ostaneta le še dve leti, ko jo bo zastopal zgolj mali model Ypsilon, ki pa nikoli ni bil referenčni predstavnik filozofije znamke. Od leta 2015 naprej tudi za tega stilskega malčka ni predvidenega nasledstva.

Komentar uredništva: Žal v času kapitalizma stare zgodbe ponosa in tradicije veljajo samo toliko kolikor profita prinesejo. Kljub morda uspešnem združevanju in posledično svetli prihodnosti novega koncerna, si po našem mnenju več čestitk kot Marchionne in Elkann zaslužijo managerji tistih novih znamk, ki uspejo brez močnih temeljev ustvarjati rast, ne tisti, ki ne najdejo načina, kako ohraniti stare karakterne znamke s 100- in več letno (uspešno) zgodovino.

 

Aleksander Praper