FIAT in PSA skupaj s Tofasom razvila nova majhna lahka dostavna vozila

Sreda, 03 Oktober 2007
Novo lahko dostavno vozilo (LDV), ki se bo proizvajalo v Fiatovi tovarni Tofas v Turčiji,  je plod skupnega sodelovanja Fiata in PSA Peugeot Citroen. Novi LDV s svojo kompaktnostjo, uporabnostjo in stilom predstavlja popolnoma novo možnost na trgu lahkih dostavnikov.

S svojimi 3,86 m dolžine je novi majhni dostavnik presenetljivo prostoren, saj je prostornina tovornega prostora kar 2,5 m3. Prilagodljiv sovoznikov sedež omogoča povečanje prostornine na 2,8 m3 , tovorni prostor pa se s tem v dolžino podaljša na 2,5 m. Gre za zelo funkcionalno oblikovana vozila z optimalno nakladalno višino in velikimi zadnjimi vrati s stranskim odpiranjem in drsnimi stranskimi vrati, zaradi česar je nakladalni prostor lahko dostopen. Svetlo, moderno, prostorno vozilo združuje praktičnost in funkcionalnost z napredno ergonomijo, s čimer zagotavlja udobje in dobro počutje tudi profesionalnim uporabnikom, ki v vozilih preživijo veliko časa.

Standardna oprema vključuje servo volan za udobno vožnjo pa tudi ABS in varnostno blazino za voznikovo varnost. Med dodatno opremo pa je seveda še mnogo opcij, ki so običajne za višje cenovne razrede, vključno s senzorji za parkiranje in sistemom ločenega zaklepanja tovornega prostora.

Vozila poganjajo preizkušeni bencinski in dizelski motorji, ki so energetsko učinkoviti in okolju prijazni (dizelske različice imajo emisije CO2 119g/km), kar pripomore k nižjim stroškom vzdrževanja. Novi majhni lahki dostavniki Fiat Fiorino, Citroen Nemo in Peugeot Bipper bodo postopoma prihajali na trge od konca leta 2007 dalje.

Investicija v novo linijo je 380 milijonov evrov, od tega je bilo 190 milijonov evrov namenjenih za raziskave in razvoj. Proizvodnja majhnih dostavnikov bo v tovarni Tofas v turški Bursi, z začetno zmogljivostjo 158.000 vozil na leto. Turška vodilna tovarna avtomobilov je v lasti Fiata in Koca (37.8% Fiat Group Automobiles, 37.8% Koc, 24.3% ostali).

Z omenjeno novo linijo majhnih dostavnih vozil sta Fiat in PSA Peugeot razširila dolgoročno sodelovanje in okrepila svoja portfolia lahkih dostavnih vozil. Lansiranje bo le nekaj mesecev po tem, ko sta partnerja oživila skupen razvoj palete večjih dostavnih vozil (Fiat Ducato, Citroen Jumper, Peugeot Boxer) in srednjih dostavnih vozil (Fiat Scudo, Citroen Jumpy, Peugeot Expert).



Avto Triglav