Fiat na avtomobilskem salonu v Parizu

Sobota, 22 September 2012

Avtomobilska znamka Fiat bo na prihajajočem avtosalonu v Parizu predstavila nekaj novih različic svojih modelov ter nove pakete opreme. V ospredju pa bo nova panda 4x4, naslednjica že skoraj legendarnih predhodnic.

Svetovno premiero bo doživel model Panda 4x4, edino vozilo v A-segmentu, ki je že več desetletij na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Ob bok pandi 4x4 postavlja Fiat še dve izpeljanki legendarnega medvedka, to sta Panda Treking in Panda Natural Power.

Panda 4x4, ki smo jo že podrobneje opisali, je opremljena z elektronskim štirikolesnim pogonom, sistemom Torque on demand in elektronsko zaporo diferenciala. Na voljo bosta 0,9-litrski TwinAir bencinski motor s 85 KM in 1,3-litrski turbodizelski MultiJet s 75 KM, oba opremljena s sistemom Start/Stop

Model Treking predstavlja vmesni člen med modeloma 4x2 in 4x4. Enak videz kot pri modelu 4x4 so inženirji kombinirali zgolj s sprednjim pogonom. V pomoč mu je sistem nadzora zdrsa pogonskih koles Traction +, ki izboljša oprijem na spolzki podlagi.

Model Natural Power pa v sebi skriva 0,9 litrski TwinAir turbo motor, ki za svoje delovanje uporablja kombinacijo plinov metan in propan, razvije pa 80 KM. Takšna panda izpusti v zrak le 86 g/km.

Družino modela 500 bo na razstavnem prostoru zastopala petvratna različica z imenom 500 L, ki v svoji notranjosti skriva usnjeno oblazinjenje, kavni aparat za espresso podjetja Lavazza ter Hi-Fi zvočni sistem podjetja Beats. Ob njej bosta na ogled tudi trivratni različici 500 by Gucci in 500 Street.

Fiat 500 by Gucci predstavlja modno različico modela 500, opremljeno s 16-palčnimi litimi platišči in logotipom G na motornem pokrovu vozila. Zunanjost in notranjost je v kombinaciji črne in bele barve. Na voljo je tudi v kabrioletski različici.

Fiat 500 Street pa je športna različica modela 500. Opremljena je z kromiranimi dodatki zunanjosti in notranjosti, 16-palčnimi litimi platišči in bogato serijsko opremo.

Fiatov terensko-enoprostorski model Freemont se predstavlja z novim najbogatejšim paketom opreme Park Avenue in 2,4 litrskim bencinskim motorjem (170 KM), v povezavi s 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki bo na voljo tudi v nekaterih modeli Lancie.

Opremski paket Park Avenue doda modelu Freemont 19-palčna lita platišča in kromirane dodatke zunanjosti. V notranjosti bo voznika in potnike razvajalo usnjeno oblazinjene, tri conska avtomatska klimatska naprava, tempomat, sistem keyless entry/go, parkirni senzorji na zadku vozila ter električno pomična in zložljiva stranka ogledala. Na sredinsko konzolo so inženirji namestili navigacijski sistem z 8,4 palčnim zaslonom na dotik, ki zajema tudi predvajalnik DVD, kamero za vzvratno parkiranje, Bluetooth, režo za kartice SD in Premium zvočni sistem s 6 zvočniki in močjo 368 W.

Model Punto se bo predstavil v dveh različicah, Punto TwinAir in Punto Lounge. Različico TwinAir poganja dvovaljni bencinski motor, ki razvije 85 KM, 145 Nm navora in izpusti 98g/km CO2. Voznik lahko izbira med funkcijo Normal mode, ki nudi vso razpoložljivo moč in funkcijo Eco mode, ki zmanjša moč in navor motorja v prid boljši avtonomiji vozila in manjši porabi goriva.

Punto Lounge je opremljen s 1,3 litrskim MultiJet turbo dizelskim motorjem, ki razvije 85 KM, v zrak pa izpusti zgolj 90 g/km. Motor je opremljen s pametnim alternatorjem in s tehnologijo intelegentnega pretoka zraka.

Ob omenjenih novosti predstavlja Fiat v Parizu tudi poseben paket opreme Nitro (v sodelovanju z izdelovalcem snowboardov Nitro), ki bo na voljo pri modelih Qubo, Panta in Sedici. Poseben paket vsebuje nalepke z logom Nitro, hladilno skrinjo prostornine 490 l, strešne sani, snowboard Road Warriors in nahrbtnik z Nitro-Fiat Free Style Team grafiko.


Tit Kurtin