Fiat nagrajuje okolju najbolj prijaznega voznika

Torek, 21 December 2010
V decembru se je končalo prvo okolju prijazno evropsko tekmovanje v vožnji, ki je potekalo na osnovi preverljivih dejstev s pomočjo sistema eco:Drive, inovativnega Fiatovega sistema, ki pripomore k učinkovitejši vožnji ob manjši porabi goriva in manjšim škodljivim izpustom. Sodelovali so lahko vsi vozniki Fiatovih vozil v Italiji, Franciji, Nemčiji, Španiji in Angliji, katerih vozila so opremljena s sistemom Blue&Me™.



Tekmovanje je potekalo v dveh fazah; v prvi fazi so v vsaki državi med seboj izbrali dva eco:Drive voznika (žensko in moškega). Finale med tako izbranimi vozniki se je odvil v okviru avtomobilskega salona v Bologni, po 22 kilometrski poti po okoliških hribih Bologne. Zmagovalec tekmovanja eko:voznik je Luca Martinello iz Italije. Nagrada za zmagovalca je najnovejši Fiat 500 TwinAir, ki z 62kW (85KM) in z izpusti le 92 g/km - kar sodi med najnižje izpuste, ki jih proizvajajo bencinski motorji - nudi neprecenljivo zadovoljstvo v vožnji. Kratkočasen in okolju prijazen, tako kot eco:Drive.

Edini proizvajalec, ki v tem trenutku lahko izpelje tekmovanje z verodostojnimi podatki, je Fiat s sistemom Eco:Drive. To je prvi tovrstni sistem, ki daje napotke za varčno vožnjo in vožnjo s čim manj škodljivimi izpusti glede na posameznikov način vožnje in tako pripomore tudi k dolgoročnim spremembam voznikovega obnašanja za volanom. 

Fiat eco:Drive je edini sistem, ki ocenjuje slog vožnje glede na dejanske podatke iz motorja in povezanih sistemov
Eco:Drive je brezplačna aplikacija, ki si jo je mogoče naložiti iz Fiatove spletne strani www.fiat.com/ecoDrive na osebni računalnik. Podatki o vožnji se zbirajo preko USB vhoda sistema Blue&Me™ v vozilu. Z USB ključem uporabnik podatke prenese v osebni računalnik, ki jih sistem Blue&Me™ pošlje Fiatovemu strežniku, kjer se učinkovitost vožnje oceni glede na 4 parametre: pospeševanje, zmanjševanje hitrosti, menjava prestav in hitrost. Ocene posameznega področja sestavljajo eco:Index, ki z vrednostjo od 1 do 100 predstavlja učinkovitost vožnje.

Majhni ukrepi množice ljudi imajo lahko zelo velik vpliv – to je tudi del Fiatove filozofije, ki sedaj dokazuje učinkovitost tega pristopa. Evropska turneja, ki se je začela 4. novembra v Baloccu, bo predstavila rezultate edinstvene raziskave, ki vključuje 400.000 voženj skoraj 6.000 eko:voznikov v petih največjih evropskih državah. Rezultati raziskave so presenetljivi in potrjujejo učinkovitost Fiatovega pristopa k zmanjšanju emisij. Rezultati kažejo, da sistem v 30ih dneh omogoča do 16% prihranka pri gorivu, izpustih CO2 in denarju – enostavno in brez dodatnih investicij. Z drugimi besedami, najboljši eko:vozniki lahko okolju prihranijo skoraj tri tone CO2 in približno 1.600 evrov v življenjski dobi avtomobila (izračun se nanaša na približno 7 let in pol). Rezultati so še toliko bolj zanimivi ob predpostavki, da bi vsak evropski voznik vozil po vzoru najboljših eko:voznikov, bi skupni prihranek znašal do 37 milijard litrov nafte (kar je 5 kratna proizvodnja največjega svetovnega obrata za pridobivanje naravnih surovin). Zmanjšanje CO2 bi v takem primeru znašalo več kot 90 milijonov ton (kar je enako skupnim letnim emisijam Portugalske), prihranili pa bi več kot 50 milijard evrov (več kot so znašale evropske investicije v obnovljive energetske vire v minulem letu).